Вівторок, 16.04.2024, 13:31:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 25 » У Івано-Франківську немає кому продовжити розкопки Тисменицької брами
13:46:10
У Івано-Франківську немає кому продовжити розкопки Тисменицької брами

Фіртка розповідала, що у листопаді минулого року роботи на Тисменицькій брамі зупиняються на перепочинок. Проте, цей «відпочинок» затягнувся, а браму законсервували.

За словами екс-головного архітектора міста, а сьогодні керівника КП «Простір Інноваційних кремацій «Палац» Володимира Гайдара, сьогодні немає кому продовжити цю справу.

«Ініціативна група, яка проводила розкопки не висловила бажання їх продовжити. Тому ми засипали піском, щоб законсервувати її, адже ті артефакти, які знайдені, руйнуються під дією атмосферних явищ. Безперечно, якщо знайдуться ресурси, то розкопки можна буде відновити», - говорить Гайдар.

У свою чергу депутат Віталій Мерінов звернувся до міського голови з проханням знайти кошти та людей, щоб не залишати цю справу.

«Звертаюся з проханням не залишати ці розкопки і знайти кошти та людей, які знають що робити далі. Я готовий прийти та допомагати особисто. Не можна цю справу так залишати», - наголосив обранець.

Як повідомлялось раніше, у березні активісти ініціативи очікували відповіді від департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини, департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою і міського голови, аби знати, куди рухатись далі у питання відновлення розкопок. Втім не побачили жодних рішень зі сторони міста.

Нагадаємо, минулого року у червні в середмісті Івано-Франківська комунальники знайшли унікальну історичну знахідку - частину Тисменицької брами 17 століття. Її виявили під час завершального етапу робіт на вулиці Лесі Українки.

Тоді в планах було зробити це місце однією з туристичних цікавинок Івано-Франківська.

 

Довідково:

Тисменицьку браму звели у XVII столітті, разом із фортечними стінами. Тоді до Станіславову можна було потрапити через міські брами Галицьку, Тисменицьку та Вірменську (Лисецьку) хвіртку. Брама мала вигляд прямокутної будівлі з однією центральною вежею.

Вперше залишки брами розкопали у XIX столітті, коли зводили будинок дирекції залізниць (зараз – медичний університет). Робітники наткнулися на масивні кам’яні фундаменти прямокутної споруди, проте досліджень так ніхто і не проводив.


Переглядів: 269 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024