П`ятниця, 26.04.2024, 19:25:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 9 » У Івано-Франківську створили карту боїв і солдатських цвинтарів Першої Світової
18:21:20
У Івано-Франківську створили карту боїв і солдатських цвинтарів Першої Світової

В Івано-Франківську з’явилася на світ карта меморіальних місць Карпатського регіону, пов’язаних із Першою Світовою Війною.

Її видання було передбачено проектом “Велика Війна: поховання та історична пам’ять”, реалізованим за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду такими організаціями, як Polski Zespół Humanitarny, Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület, Komunitná nadácia Bardejov, Угорський культурно-освітній центр, комунальним підприємством обласної ради «Пам’ять» та ГО “Поступовий гурт франківців”.

На карті можна знайти найбільші військові поховання часів Першої Світової, дізнатися про основні битви в Карпатському регіоні, про інституції, які опікуються військовою історією. Також можна отримати інформацію про інтернет-сайти, на яких розміщено мартирологи загиблих та місця розміщення військових цвинтарів.

“Робота над картою є частиною великого проекту, який передбачає збір інформації про військові меморіали, солдатські поховання та загиблих військових на Прикарпатті в час Першої Світової Війни. Українській стороні, на жаль, прийшлось докласти більше зусиль, ніж організаціям-партнерам, оскільки стан військових цвинтарів на Прикарпатті є значно гіршим, ніж в карпатській частині Угорщини, Польщі та Словаччини. Так само і в країнах-партнерах зроблено значно більше роботи з ідентифікації військових, які загинули в час Першої Світової”, – розповів Сергій Адамович, координатор ГО “Поступовий гурт франківців”.

В рамках проекту створено також сайт mp.if.ua – на ньому є інтерактивна карта поховань та мартиролог, які постійно доповнюються і уточнюються.

Крім того, здійснено впорядкувальні роботи на цвинтарях в Долині, Галичі та у селі Сенечів. Готується встановлення 20 інформаційних стендів поблизу цвинтарів.

“Усвідомлення того, що ти, дбаючи про пам’ять чийогось прадіда, можеш розраховувати на аналогічне ставлення до твого пращура, котрий спочиває в одному з тисяч військових некрополів десь на узбережжі Північного моря, Альпах, Карпатах чи під Барановичами, повинно змусити кожного з нас долучитися до впорядкування цих скорботних місць. Надто нині, коли звитяга захисника Вітчизни в Україні знову стала цілком реальною категорією”, – йдеться на сайті “Поступового гурту франківців”.


Переглядів: 275 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024