П`ятниця, 26.04.2024, 18:33:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Січень » 11 » У Івано-Франківську вшанували першого директора Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери
20:37:24
У Івано-Франківську вшанували першого директора Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери

У Франківську на фасаді Музею визвольної боротьби імені Степана Бандери відкрили анотаційну дошку його засновнику Степану Каспруку.

Усе своє життя, каже син діяча, він боровся за незалежність України і був великим патріотом. Входив та ініціював створення багатьох культурно-наукових товариств, серед яких «Рух» та «Меморіал» імені Василя Стуса. А також був головою та членом Проводу Івано-Франківської обласної Організації Українських Націоналістів, пише Репортер з посиланням на Оперативні новини.

Мої головні спогади з дитинства про батька – він завжди виборював незалежність України. Тому створив музей національно-визвольних змагань імені Василя Стуса. Очолював організацію Меморіал. Скільки його пам’ятаю – виборював незалежність. Так склалось, що батько зрештою лишив після себе пам’ять, теплі спогади, був для мене добрим батьком й товаришем. Прививав любов до церкви, патріотизму. Я ним пишаюсь, – каже Любомир Каспрук, син Степана Каспрука.

Степан Каспрук активно досліджував політичні репресії комуністичного та нацистського режимів на Прикарпатті. Завдяки чому на світ з’явились десятки грунтовних праць та монографій Степана Дмитровича про репресії з боку цих двох окупаційних режимів.

Степан Дмитрович залишив вагомий слід в нПан Степан був великий патріотом. Першим директором Музею національно-визвольних змагань. За його ініціативи, керівництва було багато зроблено. Згадаймо меморіальний комплекс Дем’янів лаз, який належить до музею. Це те покоління, яке вийшло фактично з підпілля, яке працювало з великою ідейністю. Крім того, він був талановитим письменником і написав багато робіт про Івано-Франківськ і Станіславів. Сьогодні ми віддаємо вдячність цій великій людині. Хочемо цією анотаційною дошкою показати, що Івано-Франківськ завжди був патріотичним містом. І ця патріотичність передається з покоління в покоління. Бо зараз є нове покоління борців за незалежність України, – додає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.ашому музеї. Він доклав максимум зусиль, щоб відкрився цей музей. Тим паче, що це був перший музей в Україні такого спрямування. Він був покликаний розкрити приховані десятиліттями дані про український визвольний рух. На початку 90-х років це була колосальна, титанічна праця. Ми раді, що маємо змогу продовжити цю справу і розвивати її далі. Світ змінюється, але ми продовжуємо місію популяризації історії національно-визвольного руху, – відзначає Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Повномасштабне вторгнення продемонструвало, що минулого 2022 року близько 80% відвідувачів музею складали не жителі Івано-Франківська, а уродженці різних куточків України. Вони активно цікавилися темою історії українського національно-визвольного руху. Тож спадок любові до Батьківщини Степана Каспрука житиме і для наступних поколінь в роботі Музею національно-визвольної боротьби.


Переглядів: 81 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024