Середа, 08.05.2024, 04:05:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 24 » У селі на Франківщині згадали католицький костел святого Сесілія середини XVIII століття
21:52:51
У селі на Франківщині згадали католицький костел святого Сесілія середини XVIII століття

У селі Креховичі Брошнів-Осадської громади віднайшли католицький костел святого Сесілія середини XVIII століття. Вчитель історії Креховецької гімназії Андрій Дутчак кореспондентці Суспільного розповів, що про споруду є мало відомостей і її немає у реєстрі культурних пам'яток.

Відомо, що на рештках костелу почали зводити дерев'яну будівлю у 1900 році. Відтоді 36 років у ній молилися жителі двох сіл — Креховичів і Брошнів-Осади.

"З приходом радянської влади у 1945 році у церкві розмістили складське приміщення та шкільний спортзал. Після того, як збудували у 1974 році школу в селі, ця пам'ятка не використовувалася", — розповідає Андрій Дутчак.

За словами головної спеціалістки відділу економічного розвитку, інвестицій та проєктної діяльності Брошнів-Осадської селищної ради Світлани Мицак, цю церкву віднайшли в межах проєкту "Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні". Будівлю вже обстежили спеціалісти, які визначили, що вона — у задовільному стані.

"Уже виготовлена облікова документація. Кінцевою метою нашого проєкту є занесення костелу святого Сесілія до реєстру культурної спадщини. Також ми хочемо виготовити правоустановчі документи для костелу. Для цього ми подали запит у державний архів у Львові. Тоді будемо знати, що саме представляє цей костел, до якої парафії він належить", — пояснює Світлана Мицак.

Костел святого Сесілія увійде до туристичного маршруту, який планують відкрити у 2023 році, розповідає керівниця проєкту Ольга Максимович. Його протяжність становитиме 70 км. Маршрут розпочинатиметься у Брошнів-Осаді, а закінчуватиметься у селі Осмолода. За словами Ольги Максимович, це — один з етапів українсько-польського проєкту, який направлений на збереження пам’яток культури та популяризації спадщини Бойківщини.

"У підсумку ми очікуємо зростання кількості туристів на теренах Східної Бойківщини. Це — фінальний результат. До цього ми йдемо через десять заходів, які націлені на історичні, етнографічні та соціологічні дослідження, промоцію спадщини Бойківщини, розробку туристичного маршруту, формування туристично-інформаційного центру на базі Брошнів-Осадської громади й, власне, комунікаційні заходи", — розповіла Ольга Максимович.

Досліджують історико-культурну спадщину бойків разом з польськими колегами Вищої державної професійної школи міста Холм. Керівник відділу закордонної співпраці Зигмунд Ґадзінський розповів, що докладне вивчення історії Західної Бойківщини в Польщі дало змогу розвинути туризм.

"У Польщі зараз є мода на регіоналізм. Люди просто приїжджають, шукають, дізнаються про своє коріння. Це — така течія сьогоднішнього дня. Люди хочуть знати, чи є в їхньому родоводі бойки, вони хочуть довідатися про це більше. Тому люди виїжджають на ці терени та шукають", — сказав Зигмунд Ґадзінський.

Проєкт "Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні" розрахований на півтора року. Його планують закінчити у 2023 році.

 


Переглядів: 104 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024