П`ятниця, 26.04.2024, 00:01:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Квітень » 29 » Угорська делегація відвідала Галич з метою збереження історичної пам’яті про загиблих у Першій світовій війні
11:50:21
Угорська делегація відвідала Галич з метою збереження історичної пам’яті про загиблих у Першій світовій війні

З метою пошуку та фіксації військових поховань угорських солдатів Першої світової війни (1914 – 18 рр.) м. Галич відвідали представники Міністерства оборони Угорщини та науковці, які співпрацюють з ними і є представниками музейних та вищих навчальних закладів України. 
Зокрема, у складі робочої групи працювали представники департаменту зв’язків з громадськістю та військово-меморіальної роботи Міністерства оборони Угорщини (начальник департаменту полковник, доктор Ласло Телл): начальник відділу військово-меморіальної роботи підполковник Роланд Маруж, головний радник департаменту доктор Андор  Біро, працівник департаменту Н.Габор, завідувач музею «Герої Дніпра» Національного військово-історичного музею України Ярема Кваснюк (Івано-Франківськ), старший викладач кафедри етнології і археології Інституту історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, археолог Ігор Кочкін. 
Інформаційно-екскурсійний супровід роботі делегації надавали наукові працівники відділів охорони культурної спадщини та археології Національного заповідника «Давній Галич» - Андрій Чемеринський та Ігор Креховецький.
Виїзд до Галича здійснювався в рамках роботи українсько-угорської міжурядової комісії з військових поховань. Робоча група оглянула залишки оборонних фортифікаційних споруд в околицях м. Галича, а також відвідала поховання австро-угорських військовиків на кладовищах двох дільниць міста: Галич – гора та Галич – Заріка. Було здійснено попередню фотофіксацію місць захоронень, обговорено можливі кроки щодо їхнього подальшого благоустрою. 
Окрім Галича, робоча група відвідала на Прикарпатті близько двох десятків населених пунктів в яких знаходяться поховання угорських військовослужбовців Першої та Другої світових війн. На робочій нараді в м. Будапешт (Угорська Республіка) після звіту представників відділу військово-меморіальної роботи Міністерства оборони Угорщини буде прийнято рішення щодо можливої участі угорської сторони у роботах відносно благоустрою військових поховань на Прикарпатті, визначено об’єкти для відновлення. 

Для довідки. У 1914 – 1917 рр. місто Галич та його околиці були ареною боїв між австро – угорськими та російськими військами. Важливості місту додавала наявність переправ через річку Дністер. 
Тут полягла значна кількість воїнів австро-угорської цісарсько-королівської армії. Їхні поховання знаходяться у занедбаному стані, без будь-якого догляду впродовж багатьох десятиліть. На кладовищі серед інших поховані угорці - уродженці Будапешта, Геделле, Балатону, Зала Егершегу та інших місцевостей.
На даний час збережено щонайменше 314 поховань військовиків, хоча первинно їх було набагато більше, ймовірно 500.
Потребою сьогодення є облаштування кладовища, очищення його від дикорослих кущів, старих дерев та трави; відновлення огорожі – для розмежування з цивільними похованнями; по – можливості встановлення пам’ятного знака – обеліска. Слід забезпечити постійний догляд і прибирання поховань.

Андрій Чемеринський


Переглядів: 711 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024