П`ятниця, 26.04.2024, 14:59:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 22 » В Галичі до 100 – ліття Великої війни упорядковано військове кладовище
18:35:08
В Галичі до 100 – ліття Великої війни упорядковано військове кладовище

22 вересня 2018 р. в м. Галич проведено роботи щодо упорядкування військового кладовища цісарсько – королівської армії. Даний захід був проведений, як один з кроків проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять» - згідно якого, це кладовище було обране одним з двох, яке ГО «Поступовий гурт франківців» (виконавець проекту) спільно з своїми партнерами, запланувало прибрати в 2018 р.

В заході взяли участь близько 40 осіб: це представники ГО «Поступовий гурт франківців», Національного заповідника «Давній Галич», Івано-Франківської обласної ради, Товариства угорської культури Івано-Франківська, Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, обласного комунального товариства «Пам’ять», Української Галицької Партії, ЗМІ, спілки АТО Галицького району та ін. Саме вони пожертвували своїм вільним часом у вихідний день, щоб вшанувати пам’ять полеглих і навести елементарний лад на їхніх занедбаних роками похованнях.

І хоча роботи тривали всього один день – вдалося зробити дуже багато. Зокрема, вчергове вичищено площу від залишків багаторічних чагарників, обрізано гілля старих дерев, відкопано та піднято і наново встановлено близько 30 надгробних хрестів, побілено їх вапняним розчином. Під час робіт траплялися і цікаві знахідки – старі надмогильні таблички.
Волонтери з зацікавленням працювали на всіх ділянках роботи, кожен з них відчував, що своїм вкладом він прикладається до повернення історичного минулого. Всі вони, після завершення робіт були вражені результатом своєї праці – забуте кладовище вже кілька десятиліть не мало такого упорядкованого вигляду, як після подій сьогоднішнього дня. Підсумком праці стало запалення лампадок на могилах невідомих військовиків. Спілкування на товариській зустрічі вчергове довело – сформувалася група людей, яким не чужа минувшина, і які готові й далі працювати над подібними проектами в межах області.

Для ефективного виконання проведених робіт долучилися і органи місцевого самоврядування. Зокрема, вагому підтримку надали міський голова Галича Орест Трачик та заступник міського голови Дмитро Кульчицький. Завдяки їм волонтери отримали часткове забезпечення необхідним реманентом для своєї праці – лопатами, щітками, пилами, вапняним розчином. Така підтримка є дуже важливою і за неї можна висловити тільки щиросердну подяку.

В найближчому часі на кладовищі в рамках проекту «Велика війна: поховання та історична пам’ять» буде встановлено інформаційні таблиці – для мешканців та гостей міста – з історичною довідкою щодо військового кладовища. Також, є попередня домовленість з Галицьким деканом УГКЦ о. Ігорем Броновським про здійснення відправи за душі полеглих (в один з листопадових днів, до річниці завершення Великої війни).

Всі ці кроки – як уже реалізовані, так і ті, які тільки заплановані є дуже корисними – проте, одним з найважливіших питань залишається питання подальшої опіки над кладовищем у наступні роки… Це данина полеглим, це відновлення меморіального місця; зрештою – це ще один об’єкт для відвідування туристичними групами з сучасних держав, які свого часу були складовими частинами Дунайської монархії.

Дане питання не є тільки справою відповідальності органів державної влади і місцевого самоврядування – воно стосується усіх нас, як представників європейської держави...

Ст. науковий співробітник відділу охорони
культурної спадщини НЗ «Давній Галич»
Андрій Чемеринський


Переглядів: 288 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024