П`ятниця, 29.03.2024, 09:27:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Вересень » 10 » В Івано-Франківську мешканці за власні гроші відновлюють старовинну дерев’яну бруківку, якій понад 100 років
14:49:03
В Івано-Франківську мешканці за власні гроші відновлюють старовинну дерев’яну бруківку, якій понад 100 років

У дворі на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську мешканці за власні гроші відновлюють старовинну дерев’яну бруківку. Нею був вимощений в’їзд у двір під аркою будинку. Майстри вже зняли старе покриття та залили нову бетонну стяжку. Про це Суспільному розповіла голова ОСББ Людмила Яворська.

З її слів, старовинна бруківка руйнувалася. Тому цього року мешканці розпочали її лагодити.

"Ми — єдині в місті, у кого є така дерев'яна бруківка. У Франківську її ніхто не ставив, зазвичай — у Львові, Чернівцях. А ми побачили, що вона є, і зараз намагаємося, як елемент декору, викласти бруківку та зберегти", — каже Людмила Яворська.

Голова ОСББ розповідає, бруківка виготовлена з дуба. Мешканці хотіли викласти нею всю доріжку під аркою. Однак автентичної збереглося занадто мало, а зробити нову – дорого. Тож, каже Людмила Яворська, вирішили встелити лише середню частину заїзду, а з боків покласти гранітну.

Гроші на ремонт у дворі дали мешканці та власники офісних приміщень, розташованих у будинку. Людмила Яворська розповідає, на роботи вже витратили близько 40 тис. грн.

Наталія Шуминець живе у будинку на вулиці Січових Стрільців понад 25 років. Жінка каже, дерев’яна бруківка, викладена тут понад сотню років тому, нищилася від автівок, які часто заїжджали у двір.

"Бруківці, як і будинку, вже понад 110 років. Дуже було боляче дивитися, як вона руйнується. Що далі, то більше автомобілів у людей і постійно вони тут їздять і нищать бруківку. Також в нашому будинку відкрився магазин, завозять товар сюди. Після дощу постійно вода там. А така бруківка — єдина в місті. Треба було її зберегти", — каже Наталія Шуминець.

Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міської ради Володимир Ідак каже, його відділ давав поради, як відновлювати таку бруківку.

Ідак розповідає, разом з мешканцями намагався правильно підібрати спосіб збереження такої автентики у середмісті Івано-Франківська. Тому вирішили, що бруківку потрібно все-таки викласти там, де вона була.

Дерев’яну бруківку кластимуть спеціально посередині проїзду, аби її не руйнували автівки, які заїжджатимуть у двір.

"Ми хочемо її викласти, розущільнимо піском, звичайно. Її можна ще буде демонтувати. В пісок зрештою додамо трохи якогось в’язкого матеріалу, пластифікатору і на цьому все", — каже Володимир Ідак.

З його слів, роботи у дворі розпочали декілька днів тому. Вже демонтували все старе покриття, вирівняли основу та залили нову бетонну стяжку.

Архітектор-реставратор Ігор Панчишин розповідає, що дерев’яною бруківкою в місті були викладені декілька проїздів чи під’їздів у дворах. Їй приблизно — 110-120 років. Ігор Панчишин каже, найголовніше зараз – зберегти ці елементи архітектури, аби нащадки могли побачити їх такими, які вони дійшли до наших часів.

"Все робиться достатньо правильно. Люди, очевидно, отримали якусь консультацію від департаменту архітектури. Мабуть, у них був якийсь контакт. Загалом тепер просто хай би люди закінчили це вчасно, поки сезон, і подивимося на результат", — каже Панчишин.


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024