Четвер, 25.04.2024, 09:32:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 21 » Відбудеться виставка реставрованих сакральних творів ХVI-XX ст. «Повернення сакральних реліквій»
19:55:23
Відбудеться виставка реставрованих сакральних творів ХVI-XX ст. «Повернення сакральних реліквій»

22 березня 2018 року в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею в рамках реставраційного проекту «Врятуймо скарби разом!» відбудеться виставка реставрованих сакральних творів ХVI-XX ст. «Повернення сакральних реліквій».

Виставка, стане історичною подією в християнському житті, як Івано-Франківська так і цілої України. Оскільки на ній вперше за багато років, громаді міста буде представлена сенсаційна знахідка - частина срібної ризи чудотворної зарваницької ікони «Розп’яття» .

Ікона, яка була найбільшою святинею Зарваниці і її головного храму «Свято-Троїцької церкви». Оригінал ікони , який за свідченнями був доправлений митрополиту Андрею Шептицькому до Львова 17 червня 1944 року не знайдено. Відвідувачі події зможуть ознайомитись з дослідженням цієї святині, яке провів Віктор Чернов, котрий знайшов пам’ятку ще будучи хлопчиком в 1997році.

Реставраційним відділом ІФКМ до експозиції підготовлено ряд інших унікальних реставрованих творів галицького іконопису ХVI-XX ст., як з музейної так і приватних колекцій, багато з яких будуть виставлені вперше.

Також на виставці будуть представлені дві унікальні та найцінніші реліквії з колекції Івано-Франківського Архикатедрального собору Святого Воскресіння.

Перша реліквія - це наріжний камінь, першої української церкви, яка була закладена 1670 року у Заболотівському передмісті. Як стало відомо з інформації на наріжному камені, святиня мала два титули – Воскресіння та Введення. Знайшли його під час реконструкції престолу в Архикатедральному соборі Воскресіння Христового. За написами на іншому боці каменя зазначено, що сюди його вмурували на початку ХХ століття. На передній грані каменя викарбувано імена жертводавців.

Друга реліквія - це твір 1935 року Осипа Сорохтея «Зняття з хреста». «Зняття з хреста» – значний поступ у створенні нового стилю українського церковного малярства, абсолютно протилежний псевдоакадемічному і неовізантійському напрямах, що опанували в той період храмові інтер'єри. За новизною і силою образного втілення, твір Осипа-Романа Сорохтея є одного рівня з вищими досягненнями школи «нового монументалізму» Михайла Бойчука (1882–1939 рр.). Тепер, з дистанцiї десятилiть, невiдома досi робота визначного галицького митця має всi пiдстави увiйти до золотого фонду українського та свiтового мистецтва ХХ ст. як приклад глибокого, духовно-інтелектуального переживання всевічних істин людського життя, спостережених через призму Писання.

При підготовці виставки організатори мали за мету відкрити для широкої громади ці безцінні реліквії, оскільки вони є знаковими артефактами. Реставраційний проект «Врятуймо скарби разом!» не тільки повертає до життя сакральні твори, він повертає минуле, без якого не буде майбутнього. Ми висловлюємо велику подяку всім тим хто підтримав нас і кому не байдужа доля нашої національної культури!

Автор та керівник проекту «Врятуймо скарби разом!» Валерій Твердохліб

Е-mail: tverdohlibvm@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/skarbyif

 

Відкриття виставки 22 березня 2018 р. о 15:00 год.

Адреса:

Івано-Франківський краєзнавчий музей

Галицька 4а.

тел.75-23-44


Переглядів: 303 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024