Вівторок, 19.03.2024, 06:09:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 30

Ось уже більше року в Крилоській школі діє гурток «Нащадки княжої слави» від Івано-Франківського обласного центру туризму і краєзнавства.

У керівника гуртка І. М. Коваля стало традицією проводити заняття з гуртківцями на базі Музею історії Галича.

Нещодавно керівник Бурштинської філії Зіновій Любінець ініціював проведення відкритого заняття на тем ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

Сто років тому, як і сьогодні, галицькі підприємці нарікали на високі податки й неймовірно заплутану систему їх сплати. Хоч платили тодішні галичани до державної казни значно менше, ніж у наші дні. Але тоді мало не щодня можна було чекати податкових «сюрпризів», адже не лише держава, а й кожна провінція і навіть місто мали право вводити свої податки. Тож не дивно, що мешканці Станиславова реагували на зелені мундири податкових працівників, «як собаки на гицля».

Найбільше держава заробляла на продажі спирту
В Австрії, крім податків, які ухвалював цен ... Читати далі »

Переглядів: 317 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

За Австрії в Галичині діяла цісарсько-королівська жандармерія, основною функцією якої була охорона державної безпеки та громадського порядку. Жандарми підпорядковувалися староству і протидіяли небажаним зібранням і мітингам, запобігали можливій революції, розслідували державні злочини.

Проте в населення ці стражі порядку не користувалися особливою популярністю, інколи на них навіть здійснювали напади. В березні 1897 р. станиславівська преса повідомила про напад на жандарма Юзефа Муля, який ішов дорогою до Маріямполя. Він побачив двох селян – Варвару Величко і Стефана Саран ... Читати далі »

Переглядів: 344 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

В сучасному Івано-Франківську висловлюються різні думки щодо дитячих балів та конкурсів краси. Сто років тому в Галичині вони теж були популярними, але багато хто ставився до таких розваг скептично.

«Ці забави зазвичай поєднуються з костюмованою ходою, з конкурсами туалетів, – писала тодішня преса.– Мабуть, не потребує пояснення, що така дресура легковажності в дитячих душах не належить до найкращих методів виховання. У нас такі бали все більше входять у моду. Діти отримують формальні запрошення, наряджаються як королевичі й королівни і витанцьовують вальси та ... Читати далі »

Переглядів: 348 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

В сучасній українській пресі нерідко з’являються повідомлення про арешти високих посадовців, яких зловили на хабарі. Але насправді такі винуватці рідко несуть заслужене покарання.

На жаль, за Австрії чиновники-хабарники теж були не рідкістю й багатьом із них вдавалося вийти сухими з води. В жовтні 1901 р. львівський суд розглядав справу станиславівського судді Юзефа Праґловського, якого звинувачували в зловживанні службовим становищем. Він заводив карні справи проти станиславівських підприємців – інколи обґрунтовано, а часом і на «притягнутих за вуха» під ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

У 1883 р. в Станиславові збудували нову в’язницю «Діброва» (тепер вул. Чорновола, 119а). До складання проекту будівлі мали відношення аж два спеціалісти – віденський архітектор Франц Маурус і станиславівський інженер Юзеф Браунзайс. Але безпосередньо керував будівельними роботами інший архітектор – Донат Ціфферер (1845—1909), який спеціально для цього прибув з Відня.

Австрійська преса називає його відомим будівничим, який був відповідальним за зведення більш ніж 250 важливих споруд. Серед них – численні будинки у Відні, палаци аристократ ... Читати далі »

Переглядів: 350 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018

Ця теза, звісно, не відкриття, але, щоби довести це наочно для теперішнього покоління українців, треба багато що зробити. Йдеться про відновлення пам’яток сакральної культури древнього Галича. Про це говорили найвідоміші в Україні авторитети в галузі реставрації та ревіталізації під час засідання «круглого столу» на тему «Проблеми дослідження та збереження Успенського собору давнього Галича», яке відбулося у Львівській політехніці.

Нагадаємо, що Галицький Успенський собор – головний храм княжого Галича та другий за розміром храм Київської Русі ... Читати далі »

Переглядів: 277 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024