Четвер, 25.04.2024, 10:03:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
 
Архів новин
Головна » 2014 » Лютий » 16 » Відбулася колегія обласної організації УТОПіК
11:25:15
Відбулася колегія обласної організації УТОПіК
13 лютого 2014 р. в м. Івано-Франківську відбулася щорічна колегія обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури. Даний захід є важливим для пам’яткоохоронців області, оскільки на ньому визначаються пріоритетні напрямки роботи на цілий рік. В роботі колегії прийняли участь пам’яткоохоронці та краєзнавці обласного центру та районів області. Зокрема, Петро Арсенич, Володимир Безгачнюк, Олександр Береговський, Богдан Гаврилів, Михайло Головатий, Андрій Давидюк, Микола Капак, Ірина Козак, Михайло Максим’юк, Михайло Паньків, Василь Тимків, Андрій Чемеринський. Головував на засіданні голова обласної ради Товариства, заступник начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Василь Тимків.
Присутні вшанували хвилиною мовчання довголітнього відповідального секретаря Товариства, одного з його засновників Володимира Любінця, який відійшов у Вічність наприкінці 2013 р. Колишній директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Михайло Паньків та голова Надвірнянської районної організації УТОПІК у коротких спогадах розповіли присутнім про працю В.Любінця в керівних органах організації від 1966 р. до 2013 рр.
Заступник голови обласної організації Національної спілки краєзнавців України, головний історик м. Івано-Франківська Богдан Гаврилів вручив членський квиток та значок члена НСКУ Миколі Капаку. 
Порядок денний роботи колегії передбачав розгляд наступних питань: 1. Підсумки фінансової роботи ОО УТОПІК за 2013 рік; 2. Затвердження бюджету ОО УТОПіК на 2014 рік; 3. Затвердження плану роботи ОО УТОПіК на 2014 рік; 4. Призначення відповідального секретаря Товариства.
В обговоренні даних питань прийняли участь більшість присутніх, було дано загальну характеристику діяльності районних організацій. Одними з пріоритетних напрямків діяльності Товариства у 2014 році стануть: відзначення 200-ої річниці з дня народження Т.Шевченка; проведення конкурсу на кращий громадський музей області (спільно з управлінням культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації); проведення пленуму з питань пам’яткоохоронної діяльності на базі Надвірнянського району; науково-пошукові експедиції щодо вивчення пам’яток оборонної фортифікації періоду Першої світової війни на теренах Галицького району; проведення роботи щодо внесення до Державного реєстру нововиявлених пам’яток та вилучення з нього тих, які були знищені; організація роботи з популяризації пам’яток шляхом проведення різноманітних ознайомчих заходів та зняття відеофільмів.
Краєзнавці поділилися досвідом роботи на місцях, було акцентовано увагу на потребі більшої співпраці з органами державної влади та місцевого самоврядування, благодійними фондами.
Відповідальним секретарем обласної організації обрано Миколу Капака. Він запевнив присутніх у тому, що докладе максимум зусиль до активізації роботи ОО УТОПіК.

Довідково. Микола Капак – архітектор, лауреат Державної премії України (1992). Народився 25 січня 1951 р. в Солотвині Богородчанського р-ну. Краєзнавством зацікавився під час навчання у школі. Навчався в Київському інженерно-будівельному інституті (1968). Очолював архітектурну службу Рожнятівського р-ну (з 1973 р.), був заступником головного архітектора області (з 1980 р.). Член колегії ОО УТОПіК, делегат республіканських з’їздів. З 1991 р. – член Національної спілки архітекторів, з 1998 р. – голова її обласної організації. В 1998 р. став лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Івана Вагилевича. В 90-их роках приймав участь в роботі з підготовки матеріалів до «Зводу пам’яток історії Івано-Франківської області», працював над реконструкцією та відновленням об’єктів у Галичі та Рогатині. Займається науково-пошуковою роботою, виявленням і взяттям пам’яток на облік, вболіває за збереження існуючих.
Член НСКУ, магістр історії Андрій Чемеринський

Переглядів: 484 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024