П`ятниця, 29.03.2024, 11:16:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 26 » Відбулася презентація проектів із відновлення Собору Успіння Пресвятої Богородиці
19:27:23
Відбулася презентація проектів із відновлення Собору Успіння Пресвятої Богородиці

26 вересня 2018 р. в Народному домі м. Галич відбулася презентація проекту Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу «Музеєфікація з наступним пристосуванням, реабілітацією фундаментів Собору Успіння Пресвятої Богородиці - пам’ятки культурної спадщини національного значення Івано-Франківської області із можливістю відновлення духовного храму».

Цей захід відбувся за участі народного депутата України Михайла Довбенка, заступника голови облдержадміністрації Ігоря Пасічняка, керівника виконавчої дирекції «Міжнародного благодійного фонду відновлення Галицького Успенського собору» Зіновія Шкутяка, заступника голови Львівської облдержадміністрації Оксани Стоколос – Ворончук, Архієпископа Івано-Франківської УПЦ КП отця Іосафа, декана Галицької УГКЦ отця Ігоря Броновського, керівників структурних підрозділів ОДА, Галицького району, фахівців творчої майстерні "Sulyk Architects" (Сулик Архітектс), науковців та громадськості.

«З того часу як були віднайдені фундаменти Собору Успіння Пресвятої Богородиці, а це сталося 25 липня 1936 року, робилися різні спроби відновлення цієї церкви. Будемо відвертими, що серед архітекторів, археологів були різні точки зору з цього приводу. Тому завжди знаходилися причини чому не робити той чи інший проект. Вважаю, що важливим є збереження автентичності фундаменту цього Собору. Будемо відвертими, що ми повинні враховувати думку науковців, сучасні технології, археологічні та архітектурні питання», - зауважив Михайло Довбенко.

Також народний обранець розповів: «З 1 листопада минулого року ми організували два всеукраїнських відкритих архітектурних конкурси, зокрема, на консервацію та музеєфікацію фундаментів Собору Успіння Пресвятої Богородиці з можливою відбудовою храму, а другий конкурс - на облаштування Галицького дитинця. Сьогодні переможці презентуватимуть свої роботи. Вважаю, що у цьому конкурсі враховано багато сучасних світових технологій. Частина фундаменту буде законсервована для того, щоб науковці майбутнього могли його досліджувати, а частина фундаменту буде музеєфікована».

Фахівці творчої майстерні "Sulyk Architects" (Сулик Архітектс), переможці цих конкурсів, презентували два сучасних архітектурних проекти «Музеєфікація з наступним пристосуванням, реабілітацією фундаментів Собору Успіння Пресвятої Богородиці – пам’ятки культурної спадщини національного значення Івано-Франківської області із можливістю відновлення духовного храму» та «Комплексна організація простору та благоустрій відпустового місця Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в селі Крилос Галицького району Івано-Франківської області».

Додамо, що проекти, які сьогодні були презентовані отримали схвалення у громадськості, робота над відновленням таких пам’яток, як Собор Успіння Пресвятої Богородиці, стане цеглиною у збереженні історико-культурної спадщини України.

 

· Дана інформація є офіційним повідомленням органів державної влади Івано-Франківської області і не висвітлює в повному об’’ємі перебіг презентації – зокрема, виступи інших осіб / діячів, які мали відмінну позицію – президента Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ICOMOS) п. Миколи Гайди та Митрополита Івано-Франківського та Галицького Іосафа (Василиківа). Перший ствердив, що «робота оргкомітету і проведення конкурсу є нелегітимними і суперечать національному пам’яткоохоронному законодавству», а другий висловив думку, що «собор відбудовувати не доцільно, оскільки ніхто не знає, як він виглядав; тому краще будувати храми в своїх серцях»…


Переглядів: 317 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024