Четвер, 28.03.2024, 21:45:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 7 » Відбувся ювілейний пленум обласної організації краєзнавців
12:56:40
Відбувся ювілейний пленум обласної організації краєзнавців
4 січня 2012 р. в приміщенні Івано-Франківського художнього музею проведено ювілейний пленум Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки Краєзнавців України. Його учасниками стали більше 50 краєзнавців з різних районів нашої області. Таким чином, обласна організація краєзнавців відсвяткувала 20 – річчя з часу своєї діяльності. 
Розпочав зібрання голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України М.Косило, який привітав усіх учасників та гостей зборів з Новим роком, Різдвяними святами.
Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять видатного краєзнавця Прикарпаття, члена ОО НСКУ Мирона Мицана.
На загальних зборах були вручені членські квитки краєзнавцям, які вступили в обласну організацію у 2010 році. Квитки вручив найстарший краєзнавець присутній на зібранні - П.Арсенич.
За вагомий внесок у розвиток краєзнавства з нагоди 20-річчя створення ОО НСКУ були вручені Почесні грамоти головного управління освіти і науки облдержадміністрації Іваночку В.С., Карась Г.В., Чемеринському А.М.; Почесні грамоти управління культури облдержадміністрації Драбчуку І.В., Морозюку В.К., Великочію В.С; Почесні грамоти обласної організації Національної спілки краєзнавців України Угорчаку Ю.М., Максим’юку М.І., Купчинському Б.І.;  
Після вручення нагород перейшли до робочої частини, згідно порядку денного: 
1. Про кооптування до складу правління нових членів.
2. Про обласну премію на кращу книжку року у галузі краєзнавства
3. Про обрання делегатів на позачерговий з’їзд НСКУ.
4. Різне. (Про деякі аспекти прийому до НСКУ нових членів організації).
До складу правління кооптовано Г.Карась та З.Жеребецького - присутні підтримали одноголосно.
У зв’язку з виданням великої  кількості цінної та потужної краєзнавчої літератури  виникло  питання про створення премії на кращу книжку року в галузі краєзнавства. Голова обласної організації Національної спілки краєзнавців М.Косило та заступник голови - Б.Гаврилів ознайомили присутніх з проектом положення на кращу книжку року. В обговоренні виступила Г.Карась, яка запропонувала зняти обмеження про кількість авторів у колективних виданнях. Ю.Угорчак вказав на те, що більшість краєзнавців не мають можливості видати свої книги, але мають велику кількість публікацій у газетах та журналах, то чому б не внести і таку номінацію в положення. Краєзнавці пропозицію не підтримали - це не буде премією на кращу книгу року. У своїх виступах підтримали проект положення про премію В.Великочій, І.Миронюк та З.Жеребецький 
Обрано комісію по призначенню премії на кращу книжку року у складі семи чоловік. До неї увійшли: В.Великочій, І.Миронюк, І.Монолатій; Г.Горбань, Ю.Угорчак, З.Жеребецький; очолив комісію голова правління М.Косило.
Розглянувши та обговоривши дане положення, присутні проголосували одноголосно за проект положення та склад комісії.
Пленум обрав делегатів від обласної організації на з’їзд у Києві. Ними стали: Михайло Косило, Ганна Карась, Михайло Сигидин, Володимир Великочий. Вирішено підтримати кандидатуру д.і.н, проф., члена – кореспондента НАН України Олександра Реєнта на пост голови НСКУ.
За ініціативою голови правління Михайла Косила обговорено питання вимог до вступу у спілку; заслухано інформацію Богдана Гавриліва про спорудження пам'ятника «Руській трійці» у Івано-Франківську.

Також, на пленумі ІФОО НСКУ відбулося вручення обласної премії у галузі краєзнавства імені Володимира Полєка. Голова правління ІФОО НСКУ Михайло Косило зазначив: «Маємо видатну подію для обласної організації НСКУ, уже вдруге вшановуємо наших видатних краєзнавців. Засновниками премії є Івано-Франківська ОДА, Івано-Франківська обласна рада. Премія названа на честь відомого дослідника Івано-Франківська, професора Прикарпатського університету ім. В.Стефаника Володимира Полєка. Ми вдячні обласній владі за розуміння проблематики краєзнавства, оскільки дослідження історії нині є не тільки видом наукової діяльності, але і як засіб виховання молоді на найкращих традиціях народу, на культурно-історичній спадщині. Заснування премії має величезне значення для виховної справи. Це вшанування праці краєзнавців, самовідданих людей, які не отримують коштів на свою дослідницьку працю».

Нагородження премією імені В.Полєка проводив начальник управління культури ОДА Володимир Федорак. Він передав вітання лауреатам премії від голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка та голови обласної ради Олександра Сича, після чого зачитав рішення комісії про визначення переможців та присудження премії. 
Відзнаки лауреатів та почесні дипломи було вручено Максим'юку Михайлу, Угорчаку Юрію, членам історико-краєзнавчого об'єднання "Моє місто" (Зеновію Федунківу, Івану Монолатію, Михайлу Головатому, Івану Бондареву, Зеновію Соколовському, Ігору Панчишину, Василю Романцю, Василю Іваночку, Зеновію Жеребецькому). Кожен з лауреатів (від імені «Мого міста» – Зеновій Жеребецький) виступив з подячним словом – у якому розповіли про свій шлях у краєзнавстві, завдання які бачать перед собою. Голова правління ІФОО НСКУ Михайло Косило зачитав вітальне привітання лауреатам премії від керівництва Національної Спілки Краєзнавців України.

"Шановні колеги!
Президія Національної спілки краєзнавців України щиросердечно вітає лауреатів обласної премії в галузі краєзнавства ім. Володимира Полєка 2011 року.
Ми високо цінуємо особистий внесок активістів краєзнавчого руху Ю.М.Угорчака, М.І. Максим’юка та діяльність краєзнавчого об’єднання «Моє місто», яке очолює З.Й.Жеребецький в дослідження історії і культури рідного краю.
Ваша плідна праця на ниві краєзнавства слугує високим прикладом самовідданого служіння рідній Батьківщині, адже вивчення історичного минулого краю, його видатних постатей сприяє відродженню національної гідності народу, вихованню у молодого покоління істинного почуття любові до рідної землі.
Краєзнавці Івано-Франківщини є потужною складовою краєзнавчого руху в Україні, традиції і досягнення яких мають значний вплив на українське краєзнавство.
Зичимо всім дослідникам рідного краю творчих успіхів у праці, щастя і благополуччя Вашим родинам, радісних новорічних і різдвяних свят!

З повагою
В.о.голови
Національної спілки 
краєзнавців України, 
член-кореспондент НАН України                                      О.П.Реєнт

Відповідальний секретар                                                 Р.В.Маньковська".

За активну працю грамотами були відзначені ряд краєзнавців нашої області. Зокрема, спільною почесною грамотою голови обласної державної адміністрації М.Вишиванюка та голови обласної ради О.Сича відзначено Петра Арсенича, Василя Харитона, Валерія Ковтуна, Михайла Головатого, Галину Горбань.
Доброго настрою та відповідної атмосфери пленуму додавало виконання класичних творів струнний ансамбль при Івано-Франківській обласній філармонії «Quattro corde».
Спілка краєзнавців області розпочала черговий рік своєї діяльності. Віриться, що він буде досить результативним.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

* використано матеріали надані секретаріатом Пленуму

Світлини з ювілейного пленуму ІФОО НСКУ можна переглянути за адресою:

Переглядів: 697 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024