П`ятниця, 26.04.2024, 10:49:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2019 » Квітень » 16 » Відкрито виставку сакральної атрибутики з фондів НЗ "Давній Галич"
10:55:57
Відкрито виставку сакральної атрибутики з фондів НЗ "Давній Галич"
У час Великого посту в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася виставка давніх галицьких хрестів ХVІІ–ХХ ст. з експозицій Музею історії Галича та Музею етнографії, а також із фондів заповідника. Завідувач науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк запросив поблагословити захід пароха церкви Різдва Христового в Галичі о. Володимира Кузюка. Священик розповів про значення хреста для християн, його символіку.
–В час розп'яття хрест був символом приниження, символом ганьби, але після Христового Воскресіння він став символом віри, – наголосив о. Володимир. – Віруючі люди, незалежно, до якої конфесії належать, з пошаною ставляться до хреста, бо він показує нам дорогу до вічного життя. Україна – християнська країна, має свою християнську історію. Апостол Андрій Первозванний, перший благовісник Євангелія Христового на землях України, відчув особливу Божу благодать на київських горах.
Ось як свідчить про це «Повість минулих літ»: «І прибув він до гирла Дніпрового, а звідти вирушив угору по Дніпру. І сталося, що він прибув і зупинився під горами на березі. А ранком, вставши, промовив він до учнів, що були з ним: «Бачите ви гори ці? На горах цих засяє благодать Божа, буде місто велике і багато церков здвигне тут Бог». І піднявся він на гори ці, благословив їх, помолився Богу і зійшов з гори цієї, де пізніше виріс Київ».
Про знак хреста з позиції релігієзнавства розповів заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи, кандидат історичних наук Семен Побуцький. Він охарактеризував історичні події того часу, коли жив Ісус Христос, нагадав уривок з Євангелія, де описані останні години земного життя Сина Божого, зазначив, що смерть на хресті була найбільш мученича.
Завідувач науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк повідомив, що на виставці демонструється понад три десятки хрестів з галицьких храмів та церков Гуцульщини, різних за типологією, ознаками, конфесійною приналежністю. Є серед них напрестольні, процесійні, ручні хрести, розп'яття, нагрудні хрестики тощо. В Картинній галереї експонуються також фотороботи заступника генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з питань культурної спадщини Володимира Дідуха. Виставка діятиме до 19 квітня.
Любов Бойко

Переглядів: 310 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024