Середа, 24.04.2024, 07:57:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Березень » 8 » Візит делегації НСКУ на Прикарпаття
22:22:34
Візит делегації НСКУ на Прикарпаття

1-2 березня 2018 року делегація Національної спілки краєзнавців України (у складі голови Спілки, члена-кореспондента НАН України О.П.Реєнта, членів Президії НСКУ, професора О.Є.Лисенка і прес-секретаря В.І.Милька, завідувача відділу Інституту історії України НАН України М.П.Рудя) здійснила науково-краєзнавчу поїздку на Івано-Франківщину.

Основною метою візиту, який відбувся за організаційної підтримки Івано-Франківської обласної організації НСКУ (зокрема її голови, директора Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Косила Михайла Юрійовича та завідувача видавничо-інформаційного відділу Центру Косило Ірини Вікторівни), стало ознайомлення із розвитком краєзнавства в регіоні та його туристично-рекреаційним потенціалом, діяльністю Івано-Франківського ОДЦТКУМ.

1 березня, у рамках програми поїздки, відбулося засідання круглого столу “Туристичне краєзнавство: досвід і перспективи” в якому взяли участь місцеві краєзнавці, науковці-історики, представники влади та творчих спілок області, музейні працівники, ЗМІ тощо.

Модератор заходу М.Ю.Косило озвучив завдання зустрічі, проінформував про діяльність місцевої краєзнавчої організації Спілки, наголосив на підтримці з боку Відділу туризму Івано-Франківської обласної адміністрації та відзначив потужний туристичний потенціал регіону. Голова НСКУ, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнтпідкреслив активну діяльність очолюваного М.Ю.Косилом обласного осередку Спілки та вручив йому Орден імені Героя України Михайла Сікорського. Присутній на засіданні круглого столу заступник декана Факультету історії, політології і міжнародних відносинПрикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, лауреат Премії імені Дмитра Яворницького М.В.Сигидин ознайомив присутніх зі станом історико-краєзнавчих досліджень в університеті та закликав долучатися до видавничого проекту “ЗУНР: історична енциклопедія”. Начальник Відділу туризму Івано-Франківської обласної адміністраціїВ.П.Передерковідзначив лідируючі позиції області за показниками туристичної привабливості та підкреслив спільність завдань туристичної галузі і краєзнавства, які виконують важливу роль для українського державотворення. Голова правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України М.М.Капак констатував наявність в області великої кількості історико-культурних та архітектурних пам’яток, які необхідно захищати, відновлювати, а також брати на облік раніше невідомі. Директор Івано-Франківського краєзнавчого музею Я.Є.Штиркалорозповів про розвиток музейництва в регіоні, наголосив на необхідності оновлення експозицій і посилення їх освітньо-виховного потенціалу, вдосконаленні чинного законодавства для розширення прав музеїв із метою залучення якнайбільшої кількості відвідувачів.

Учасники круглого столу підкреслили, що Прикарпаття вабить людей своїми неповторними рекреаційними місцинами, унікальними пам’ятками архітектури та історії, гостинністю його жителів.

Цього дня, голова НСКУ О.П.Реєнт зустрівся із керівництвом Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, зокрема Факультету історії, політології і міжнародних наук, та взяв участь у заході, приуроченому до 50-річчя члена Правління НСКУ, декана Факультету туризму, доктора історичних наук, професора Великочого Володимира Степановича. Очільник Спілки вручив ювіляру вітальну адресу від Спілки таІнституту історії України НАН України.

Програма наступного дня візиту делегації НСКУ на Прикарпаття (2 березня) мала практичне спрямування і передбачала ознайомлення із здобутками в галузі туризму та досвідом роботи місцевих краєзнавців. На цьому етапі до краєзнавців із Києва приєднався кандидат історичних наук І.В.Ільницький.

М.Ю.Косило презентував експозиції музею «Відлуння» Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, розповів історію його створення та діяльності.

Далі впродовж дня краєзнавці завітали до села Заріччя Надвірнянського району, побували на Яблуницькому перевалі (931 м), який розташований на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Завершенням візиту стала поїздка до найбільшого гірськолижного курорту України Буковель та відвідування дитячої турбази “Говерла” Івано-Франківського ОДЦТКУМ уВорохті. Директор комплексу М.Б.Зарецький провів пізнавальну екскурсію тутешнім музеєм та ознайомив із практичним досвідом туристично-краєзнавчої роботи.

За ці два дні делегація Національної спілки краєзнавців України проїхала Івано-Франківщиною понад 230 кілометрів, узяла участь у декількох науково-просвітницьких заходах, зустрілася із низкою місцевих краєзнавців, діячів туристичної галузі, педагогів, музейників та ін. Ця робота продемонструвала наявність невичерпного туристично-краєзнавчого потенціалу регіону, плідну діяльність обласної організації НСКУ та важливу роль Івано-Франківського ОДЦТКУМ у залученні підростаючого покоління до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля.


Переглядів: 293 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024