Четвер, 28.03.2024, 20:12:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2019 » Лютий » 6 » Заарештовували всіх — навіть тих, хто не був членом ОУН. Офіційно розстріляли 186 жителів Калущини
13:58:24
Заарештовували всіх — навіть тих, хто не був членом ОУН. Офіційно розстріляли 186 жителів Калущини

Про це йшлося на лекторії-диспуті «Створення ОУН, її діяльність на Калущині» в меморіальному музеї «Калуська в’язниця». Захід був присвячений 90-ій річниці з дня створення цієї організації.

Старший науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Олег Відливаний зазначив, що відомо мало інформації про Калуську Українську військову організацію, яка входила до ОУН. Проте є один факт, який передруковується у багатьох виданнях. Зокрема, в 1924 році члени УВО напали на польську пошту в Городку. Це робилося для того, щоб здобути гроші для діяльності організації. За ці дії покарали Дмитра Данилишина і Василя Біласа, в честь яких названо одну з вулиць Калуша. Обох було засуджено до смертної кари, інформують "Вікна".

Старший науковий співробіник зауважив, що в одному з польських документів (1934 рік) є інформація про керівників ОУН, які діяли на теренах Калущини. Серед них — Михайло Микульський, референт пропаганди крайового проводу ОУН «Захід-Карпати», родом із села Завій, Микола Климишин — очільник краківського відділу ОУН, із села Мостище, Іван Гудзоватий — курінний підпільного Пласту з села Кадобна, Василь Чижевський — головний організатор ОУН в селі Бабин-Зарічний (найбільш дискусійна постать, звинувачували за співробітництво з радянською стороною), Олександр Капко — родом із Тернопільщини, але з 1921р діяв на теренах Калущини в ОУН.

За словами наукового співробітника музею-оселі родини Івана Франка Наталії Мельник, діяльність і зародження руху ОУН в Підгірках пов’язані із постаттю Ярослава-Дмитра Вітовського, який об’єднував молодь навколо ідеї української держави. Очолював осередок ОУН в Підгірках Василь Смольський. Крім нього, ОУНівцями були Петро Мисюра, Володимир Бурак, Григорій Боднарчук, Михайло Ворона, Олекса Івасів, Дмитро Шишчук та інші.

Старший науковий співробітник Меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» Анна Чорній розповіла про політичні репресії радянської влади проти членів ОУН у Калуському районі. В’язниці Західної України того часу були переповненими, зауважила науковець:

"Тюрми були розрахованими на 17 тисяч осіб, проте в 1941 році в них уже було 23 тисячі осіб. Дуже часто в’язні не мали де перебувати. Маленькі камери, розраховані на шість чоловік могли вміщувати 42 особи".

Допити могли тривати по 12 годин, проте через перенаповненість камер в’язні не мали можливості відпочити. Тому частину ночі люди чергували під стіною, інші — спали, потім — мінялися. Заарештовували всіх, навіть тих, хто не був членом ОУН, але якось мірою співпрацював з цією організацією.

Також Анна Чорній розповіла, що згідно з архівними даними, з 1391-єї особи, яка була репресована радянською владою із Калуського району, було розстріляно 186 осіб. Проте це число є дуже применшене, оскільки дані археології говорять дещо інше:

"У Войнилові в 1991 році були проведені розкопки, під час яких були виявлені 228 людських останків. Були проведені дослідження і в інших селах Калуського району: Студінці, Добровлянах, Цвітовій, Новиці. Проте там виявлені одиничні випадки людських рештків. Тому зараз точну кількість розстріляних назвати важко".

Науковий співробітник меморіального музею «Калуська в’язниця» Галина Федюра зауважила, що рух ОУН радянська преса подавала у спотвореному світлі. Зокрема, зображувала його як діяльність західних спецслужб, а українських представників подавали як кримінальних елементів та бандитські угрупування, фінансовані німецькою розвідкою.


Переглядів: 356 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024