Субота, 20.04.2024, 05:38:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Вересень » 18 » Запам’яталися його добрі справи
23:56:34
Запам’яталися його добрі справи

У нашім краї знайдеться небагато людей, які пропрацювали безперервно 60 років і присвятили себе діяльності в галузі культури та пам’яткознавства. Саме до такої когорти належав Володимир Любінець, який народився у с. Черневі на Рогатинщині 15 серпня 1933 року.

З 1953 р. В. Любінець розпочав трудову діяльність на посаді завідувача пересувного фонду Букачівської районної бібліотеки, пізніше був бібліотекарем, завідувачем клубу у рідному селі, а з 1966-го завідував Рогатинським районним відділом культури. З 1976 р. до червня 1987 р. очолював відділ культури Івано-Франківського міськвиконкому. Був депутатом двох скликань Рогатинської райради і чотирьох – Івано-Франківської міськради. З грудня 1987-го й до самого відходу у вічність – заступник голови обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК), одним із організаторів якого він був.

Ще з тих далеких часів запам’яталися його добрі справи. Це відкриття низки Будинків культури, бібліотек, музеїв, створення та підтримка численних, особливо в Івано-Франківську, колективів художньої самодіяльності, які були лауреатами конкурсів та фестивалів, привозили дипломи та інші нагороди. Зокрема в період так званої «хрущовської відлиги», у другій половині 1960-х, у Рогатинському районному будинку культури було створено драматичний колектив, якому пощастило здійснити постановку історичної вистави «Роксолана», що мала великий успіх у глядачів. На жаль, пізніше з ідеологічних міркувань цю п’єсу було заборонено за вказівкою обласного управління культури.

Не менш плідно В. Любінець працював на посаді заступника голови обласної організації УТОПІК. Писати у минулому часі про цю людину нелегко, бо хочеться знайти такі слова, які б об’єктивно і найповніше висвітлювали його пам’яткоохоронну діяльність, адже Володимир Федорович з року в рік тішив нас новими здобутками.

Під керівництвом В. Любінця в області поставлено на облік 5 478 пам’яток історії та культури. Чи не вперше в Україні з його ініціативи підготовлено й опубліковано за підтримки обласної ради та ОДА каталоги-довідники «Пам’ятки археології», «Пам’ятки архітектури» і «Пам’ятки історії та культури», які передали місцевим органам влади. В. Любінець був керівником і членом редколегії видань «Некрополі України», «Некрополі Прикарпаття», яким передувало значне обстеження найбільших цвинтарів краю активістами Товариства. У 2006 році він став співавтором книги з іс­торії обласної організації УТОПІК, виданої до 40-річчя її створення. Раніше, у 1990 р., засновано обласну премію імені івана Вагилевича обласної ради УТОПІК, яку присуджено багатьом пам’ятко­знавцям та активістам Товариства. З 1995 по 2013 рр. В. Лю­бінець був членом редколегії журналу «Краєзнавець Прикарпаття» й постійно вболівав за пам’яткознавчу тематику на його сторінках. Під егідою Товариства видають буклети, брошури, книжки, а також публікують статті в республіканському альманасі «Відлуння віків», які пропагують пам’ятки історії та культури.

Володимир Любінець отримав чимало нагород за особистий внесок у збереження та розвиток історико-культурної спадщини українського народу. Зокрема 1994 р. йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури», 2006 р. нагороджено Грамотою Верховної Ради України, а 2009-го удостоєно премії ім. В. Антоновича Головної ради УТОПІК. Прізвище В. Любінця занесено до Книги «Почесних працівників та активістів Головної ради Товариства».

Не встиг Володимир Федорович завершити не тільки облік, а й паспортизацію всіх виявлених та новозбудованих пам’ятників на Івано-Франківщині. Сталося так, що за останні десятиріччя цю роботу не було вчасно проведено. Крім того, науковці здійснюють культурологічну програму досліджень уже не діючих і втрачених монастирів Прикарпаття. Також не завершено обстеження некрологів наших міст і сіл. Є проблеми у справі регенерації історико-архітектурних пам’яток, численних культурних споруд. Словом, роботи на ниві охорони, ви­вчення та збереження культурної спадщини ще немало. Власне, над цим, спираючись на допомогу депутатського корпусу обласної ради, управління культури, національностей та релігій ОДА, спонсорів та меценатів й усіх, кому не байдужа пам’ять наших предків, і працює обласна організація УТОПІК.

Василь ТИМКІВ. Голова Ради ІФОО УТОПІК, кандидат наук з державного управління


Переглядів: 359 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024