Субота, 27.04.2024, 03:54:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 12 » „Злука: віків і волі вічні дзвони”
17:08:41
„Злука: віків і волі вічні дзвони”
З нагоди Дня соборності України, свята створення незалежної Української Народної Республіки, яке ми відзначаємо 22 січня, у відділі краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка-факт „Злука: віків і волі вічні дзвони”.
Незважаючи на численні труднощі, що випали на долю нашого народу, ідея всеукраїнської єдності України ніколи не полишала його. Крах у жовтні 1918 р. Австро-Угорської імперії і поява на політичній карті Європи ще однієї Української держави - Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) обумовили початок нового важливого етапу в реалізації ідеалу соборності українських земель. І ЗУНР, і відновлена наприкінці 1918 року УНР з перших же днів свого існування прагнули до об'єднання в єдину соборну Українську державу,  яке втілилося в пам'ятному історичному Акті Злуки.
Видання, представлені на виставці (С. Адамович „Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України" , В. Сергійчук „Українська соборність", „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Історія", М. Кугутяк „Українська націонал-демократія. 1918-1939" та ін.) розповідають про значимість існування у  вітчизняній історії  УНР  та ЗУНР, їхню різнопланову діяльність,  про об'єднавчу місію Акту злуки, його вплив на національне самоусвідомлення українців у минулому та сьогодні. Так, монографія В. Великочого „Українська історіографія суспільно-політичних процесів у Галичині 1914-1919 рр." присвячена висвітленню в українській історичній науці складних процесів політичного характеру, що мали місце в Східній Галичині у воєнно-революційну добу, зокрема теми соборництва як феномену національної історіографії.
Книги написані на великому джерельному матеріалі з вітчизняних і зарубіжних архівів, преси та спогадів.
На виставці експонується також чимало статей із періодичних видань, що глибше ознайомлять користувачів із  вікопомними січневими подіями 1919 року.
Тож запрошуємо до бібліотеки всіх, кому не байдужа наша історія, переглянути виставку-факт „Злука: віків і волі вічні дзвони", щоб ще раз звернутися до тематики відродження незалежної соборної державності.

Переглядів: 538 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024