Четвер, 18.04.2024, 23:41:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Листопад » 3 » ЗУНР - яскрава сторінка історії Галичини
19:59:32
ЗУНР - яскрава сторінка історії Галичини

Наукові читання з нагоди 96 –ої річниці утворення Західно-Української Народної Республіки, відбулися у Національному заповіднику «Давній Галич». Ініціював їх проведення науково-освітній відділ установи, який очолює Ярослав Поташник. Він виступив із вступним словом і, власне, вів цей захід. У доповідях працівників заповідника було розкрито широкий спектр проблем, пов’язаних із цим державним утворенням. Зокрема Роман Рарик розповів про обставини, що призвели до проголошення ЗУНР, про організацію збройних сил молодої республіки слово мала Леся Шептинська, про Листопадовий зрив у місті Галичі на місцевому матеріалі доповів Андрій Чемеринський, а Оксана Харук спробувала простежити мости єднання сходу і заходу України у той непростий період. Окремі розповіді стосувалися ролі в історії провідних діячів ЗУНР. Так Галина Величко розкрила біографію керівника Української Національної Ради, а пізніше Диктатора ЗУНР Євгена Петрушевича, а Богдана Труханівська та Марія Опацька розповіли про Дмитра Вітовського та Івана Мирона. До речі, обидва вони уродженці Галицького району.
Основні тези виступів свідчать про самодостатність території цієї молодої Української держави з шестимільйонним населенням та стотисячною армією, до якої в короткий термін зголосилися молоді галичани різного роду занять, включаючи й місцеву інтелігенцію. В такому українському пориві із сильними галицькими традиціями вони змогли витворити потужну Українську Галицьку армію.
Якщо опертися на історичну традицію, то фактично ЗУНР, як наголошував її керівник Є. Петрушевич, була наступницею Галицько-Волинської держави. Мало хто знає, однак наслідуючи її, нову державу пропонували назвати ЗУД (Західно-Українська держава). 
Бурхливий розвиток тих подій фактично кинув Галичину (як основу ЗУНР) в обійми УНР. Однак це і погубило молоду галицько-українську державу, а від формального Акту Злуки галичанам довелося відмовитися. Шлях через Київ на Львів виявився оманливим і нездійсненним. В результаті змови С. Петлюри з Ю. Пілсудським західноукраїнські землі знову опинилися у складі Польщі. 
Звичайно, пропонована тема є досить широкою і дискусійною. Однак вона є актуальною і на цей час, фактично через сто років, історія повторюється з дивовижною спіральною точністю. Її наслідки не може передбачити ніхто. Головне, щоб ми навчилися брати уроки у минулого. Уроки ЗУНР нас, галичан, можуть багато чому навчити. От тільки чи ми спроможні їх засвоїти?

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 457 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024