П`ятниця, 26.04.2024, 11:39:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 21

З метою формування Плану випуску пам’ятних монет та сувенірної продукції України з відзначення у 2012 році ювілеїв визначних діячів культури і мистецтв Івано-Франківської області, управлінням культури ОДА подано відповідні пропозиції до Національного банку України. Перелік пропозицій складається з 11 пунктів, вони включають в себе відзначення ювілеїв видатних осіб, споруд та міст.

Зокрема, у переліку: річниця з часу побудови Благовіщенської церкви у Коломиї (425 років), 950-років з часу першої письмової згадки про м. Тисменицю та 420 річниця від моменту організації кушнірської справи у Тисмениці. Багатим є перелік на вшанування у 2012 р. ювілеїв від дня народження наших славних земляків. Це: 120 - річниця диригента Дмитра Котка; 175 – річниця священника, археолога Лева Лаврецького; 200 - річниця Йосафата Кобринського, свя ... Читати далі »

Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Стаття «Де народився Анатоль Курдидик?» (газета «Галичина» за 26 серпня ц. р.) не залишилась непоміченою. Через кілька тижнів після публікації відгукнувся син письменника Левко Курдидик, учитель української мови у Канаді. Зав’язалось листування, пан Левко надіслав копії деяких документів з сімейного архіву та передав для обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка три книжки свого стрия письменника Ярослава Курдидика і томик оповідань та есеїв «Записки з буднів» свого батька.
Нагадаю, що Анатоль Курдидик — журналіст дорадянських часів у Львові, а пізніше в Канаді, письменник, редактор. А. Курдидик є автором унікальної за змістом праці «Друковане слово в Коломиї» («Коломия і Коломийщина», Філадельфія, 1988 р.), яку варто б перевидати окремим виданням у серії «Коломийська бібліотека». В мережі інтернет (Вікіпедія) охочі можуть ознайомитися з ... Читати далі »
Переглядів: 1121 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

У виставковій залі Національного заповідника «Давній Галич» (м. Галич, вул. Святого Миколая, 12) відкрито виставку палеонтологічної збірки Віктора Матури. В експозиції представлено предмети, які зібрані аматором – дослідником впродовж останнього року на теренах Галицького (м. Галич, м. Бурштин, с. Блюдники) та Тисменицького районів (с. Козино). Загалом, це близько 300 експонатів, основне датування яких віднесено до крейдяного періоду історії. 

Виставка буде особливо цікавою для учнівської та студентської молоді, яка на прикладі предметів збірки зможе ознайомитися з доісторичним періодом нашого краю - щоб кожен міг побачити «…те, що було колись на дні моря…». Серед предметів колекції особливо цікавими є аманіти, корали, ра ... Читати далі »

Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Іван Франко у своїй статті «Руський театр» називав його артистом «дійсно талановитим і заслуженим», українська преса захоплювалась його образами у виставах «Сватання на Гончарівці», «Наталка Полтавка», «Шельменко-денщик», «Підгоряни», «Ревізор». Він народився в селі, де через кілька десятиліть ті  ж  герої поставали на сцені вже завдяки місцевим аматорам драматичного гуртка, організованого ще одним великим українцем — Степаном Бандерою.
Його імя — Степан Стефурак. Про цього діяча української культури сьогодні несправедливо призабули як земляки, так і ширша громадськість краю. А були часи, коли театр був чи не найважливішим фактором формування суспільної свідомості, а щодо українців Галичини, то тут сценічне мистецтво значною мірою спричинилось до відродження та піднесення національних почуттів  тогочасного населення.
Переглядів: 929 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Під час німецької окупації шефом станіславського гестапо був гауптштурмфюрер СС Ганс Крігер. Він «прославився» багатьма злодіяннями та масовими розстрілами євреїв і поляків.
За розповідями старожилів, мешкав той сумнозвісний Крігер у будинку №28, що по вулиці Сахарова. За будинком тоді були розлогі городи, на яких працювали євреї з гетто. Коли шеф гестапо бачив, що євреї порпаються у землі недостатньо активно, то виходив на балкон та починав розстрілювати їх із пістолета. А стрілком він був влучним…
Коли у 1960-х роках Крігера заарештували, йому згадали все. У тому числі й пальбу з балкона. Але колишній гестаповець вперся та відкидав усі звинувачення. Мало того, він стверджував, що на його будинку взагалі не було ніякого балкона. Тоді до Івано-Франківська вирушила ціла делегація з прокуратури ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024