Середа, 24.04.2024, 07:44:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Червень » 14
В Івано-Франківську, Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку художників подружжя Романа та Маргіт Сельських, присвячену 110-ій річниці від дня їх народження. Експозиція представляє 17 полотен, серед яких улюблені пейзажі Романа Сельського та відомі портрети у виконанні його дружини Маргіт.
«У Львові Сельського знали, як художника творчого, того, хто шукає свій стиль - від традицій до модерну. Творчі пошуки подружжя Сельських часто були не зрозумілими для митців того часу. Нині Сельських вважають засновниками львівської школи живопису», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега. 
Подружжя Сельських віддавало перевагу монументальному живопису. Мистецтвознавці стверджують, що донині їх картини зберігають найважливіше – про ... Читати далі »
Переглядів: 470 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Шляхетний рід Барончів, який у Галичині дуже добре знали, походив із вірмен.  Із цього роду вийшло кілька відомих постатей, які особливо проявили себе на духовній ниві. До слави роду також  прислужився Садок Баронч – письменник, публіцист, історик. 
Вінцентій Фереріуш Баронч (1814-1892) народився 29 квітня 1814 року у місті Станіславів. Походив з незаможної вірменської родини. Школу та гімназію закінчив у Станиславові (1821-1830). Після невдалих спроб вступу до Духовної семінарії у Львові навчався один рік у тривіальній (підготовчій) школі. З метою вступу до монастиря Домініканців у Львові розпочав листування з Римом з проханням дозволити йому змінити вірменський обряд на латинський. Не дивлячись на численні перешкоди зі сторони вірмен, такий дозвіл отримав через п’ять років.  ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Пам’ятники бувають різним. Є серед них видатні особистості й красномовні символи, а є й пам’ятники-привиди. Колись вони прикрашали собою місто, але їх знищив безжальний вітер історичних змін. Незважаючи на це, вони все ж продовжують жити – на старих світлинах і поштівках та в людській пам’яті. Кожен із цих пам’ятників залишив по собі слід в історії, а тому вони заслуговують на нашу увагу. Якими б не були їхні прототипи.

Тінь імператора
Пам’ятник імператору Австро-Угорщини Францу Йозефу І був споруджений у 1838 р. Він знаходився на однойменній площі (нині майдан Шептицького). Там бронзовий цісар  простояв 81 рік, аж поки на рубежі 1919-1920 рр. його не наказав знести ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Володимир Олексюк — один із багатьох українських діаспорних науковців, про якого майже не знають в Україні. Протягом усього життя він вірив у те, що день, коли його твори читатимуть на рідній українській землі, настане.
Народився Володимир Олексюк 25 січня 1913 року в селі Шешорах Косівського повіту в родині іллі та Параски (з дому Слижуків) Олексюків, яку шанували в селі. Батько ілля був солтисом, чудово грав на скрипці, керував церковним хором, який виконував складні духовні твори Бортнянського, Леонтовича. Його дружина Параска була доброю господинею. Вони виховували п’ятьох дітей: Володимира, Марію, Анну, Миколу та Олександру. Батько все робив для того, щоб діти здобули добру освіту.
Володимир опанув ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Холм (Польща). Зроблено сенсаційне відкриття – знайшли західну стіну церкви 13 століття. Воно визначає розташування храму, в якому має зберігатися могила галицько-волинського князя Данила Романовича. У 18 столітті на його місці збудували кафедральний собор греко-католицьких єпископів. Розкопки проходять у рамках міжнародного проекту. У ньому беруть участь археологи, геофізики, антропологи з України та Польщі. 
Radio Lublin
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Хоча Станиславів мав лишень одну театральну споруду, власне театрів у місті налічувалось цілих три — польський, український та єврейський.
У 1920‑х роках режисером єврейського театру імені Гольдфадена був такий Давид Герман. Актори збирались у приватній кам’яниці на теперішній вулиці Шевченка, 22.
Якось до Германа підійшов молодий актор і попросив відпустити його з репетиції, мовляв, підхопив грип і почувається зле. Добрий режисер без вагань відпустив колегу лікуватись додому.
Після репетиції Герман із товаришами вирішили випити по гальбі пива у парку. Яким же було його здивування, коли на лавочці він побачив цілком притомного молодика у компанії з красивою панянкою.< ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024