П`ятниця, 26.04.2024, 04:57:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Січень » 30
У Святому Євангелії від Йоана сказано: «Ніхто не спроможний любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає». Ці слова в повній мірі стосуються священномученика отця Омеляна Ковча, великої Людини, визначного українця та Праведника.
30 грудня 1942 року о. Омеляна Ковча заарештувало гестапо й кинуло до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору Майданек біля Любліна. Він хрестив переслідуваних фашистами євреїв і відмовився дати розписку про припинення їм допомоги за умови звільнення з тюрми. У Майданеку в’язень за №2399 відправляв Службу Божу, сповідав та причащав вірних, розраджував приречених, незалежно від національної приналежності. 25 березня 1944 року о. Омелян Ковч був спалений у крематорії концтабору.
Переглядів: 602 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2014

Британська авторка детективів Аґата Крісті порівнювала життя маленького міста з калюжею. Одноманітно й сіро, проте лише на перший погляд. Якщо подивитися на воду з калюжі через мікроскоп, то можна побачити, що насправді  у ній просто вирує життя, яке приховане від нашого ока. Життя у старому Станиславові теж лише здавалося розміреним і спокійним. Насправді там відбувалися не лише важливі події, а й кумедні   і незвичні трафунки. Озброївшись історичною літературою і давньою пресою, спробуймо подивитися на життя старого міста «через мікроскоп».

Потяг-привид
Про цей містично-залізничний трафунок розповідає відомий львівський краєзнавець І. Лемко. Виявляється, пов ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2014

В Івано-Франківську завершився конкурс проектів пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому. Проект-переможець франківського скульптора Степана Федорина вразив журі не лише артистичністю, але й цікавою концепцією. Фахівці відзначили, що пам'ятників такого високого мистецького рівня у місті останніми роками не будували. Митрополит в оточенні двох дітей зображений у простому священичому вбранні і без митрополичої митри.
При спогляданні міні-копії пам'ятника одразу привертає увагу неприродна видовженість постатей митрополита та дітей. Така видовженість притаманна українській іконі ХХ століття, - пояснює Володимир Гайдар, головний архітектор Івано-Франківська, який брав участь у роботі конкурсного журі: "У проекті задана стилістика школи художника Олекси Новаківського. Певне зміщення пропорцій показує духовну витонченість. Гармоні ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2014

За інтелігенцією йшли довгі ряди міщан зі Станиславова і Княгинина з прапорами, а дальше — Соколи, Січи з сіл зі своїми прапорами, між ними — в козацьких строях січова музика з Вовчинця.
Похід закінчився перед домом Українського «Сокола» відслоненням погруддя і пам’яткової таблиці Тараса Шевченка роботи артиста різьбяра Кузьнєвича зі Львова.
По промові посла Л. Бачинського і відспіванню гимну «Ще не вмерла Україна» розійшлися усі, щоби знова зібратись в театральній салі на академію, а після — на представлення...
Так, на академії, як і на представленню п’єси «За батька», було так багато осіб, що саля не мо ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2014

Він встановив, що Олекса Гірник навчався у особливому класі Калуської гімназії, де крім нього, навчалися ще кілька людей, яких українська історія називає героями
Активний громадський діяч Калущини Олег Дрогомирецький за власною ініціативою вивчає історію Української повстанської армії на теренах Калущини. Під час своєї праці у архіві натрапив на згадки про відомих учасників повстанського руху, які мають походження із Калуша. Він дослідив, що дуже багато  із активних діячів УПА навчалися у Калуській гімназії, при цьому — в одному класі.
23 січня переглядав у обласному архіві з фонду 304 журнал успішності української гімназії у Станіславі за 1925-1926 роки. Коли дійшов до 3-а класу:
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 30.01.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024