П`ятниця, 26.04.2024, 23:52:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 19

II. Датування сіл, селищ і містечок
Подаючи назву кожної топонімічної одиниці, автор-упорядник книжок «Топонімія Галицької Гуцульщини» та «Топонімія Покуття» М. Габорак покликається на архівні джерела, в яких уперше їх згадують. Однак тут мусимо з прикрістю зауважити, що за 23 роки незалежності українські науковці досі не переклали і не впорядкували давні історичні документи: грамоти, привілеї, люстрації. Вони й досі зберігаються в наших державних архівах та бібліотеках, не перекладені, не зіскановані, гейби навмисне приховані. Принаймні вони не відомі широкому загалу. Доступ до них у дусі совєтських часів ускладнений, кожен науковець чи краєзнавець мусить заново ковтати пилюку століть і тратити свій час та кошти на поїздку, наприклад, до Львова. Очевидно, в Україні мусив би існувати якийсь проект, ррант для перекладу повного корпусу давніх документів про ... Читати далі »

Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2014

Одну зі сторінок історії Прикарпаття була розкрито на прикладі села Мединя. Презентація книги "Історія мого села" відбулася у школі села Мединя з ініціативи Калуського Товариства політв’язнів і репресованих
Презентація відбулася у п’ятницю 19 вересня у селі Мединя Галицького району. У книгу увійшли спогади про село дочки учителя — Теодозія Козловського.
Село Мединя — нині належить до Галицького повіту. У 1914 році воно належало до юрисдикції Калуського повіту. Із Калушем Мединю пов”язує діяльність багатьох видатних людей. Зокрема, тут провів останні роки свого життя український політичний і військовий діяч Дмитро Коржинський, живуть і працюють численні вихідці із Медині.
Мединя — одна із найдавніших стоянок первісної людини на території Покуття (Покуттям називали південно-західний. «кут» Галичини між ріками Дн ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2014

«Україна -  єдина країна» - під таким гаслом 25 вересня у Коломиї відбудеться ювілейне п’яте Січове свято, приурочене 150-річчю від дня народження засновника січового руху – адвоката Кирила Трильовського.
Захід, що пройде у співпраці головного управління освіти і науки та управління культури обласної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради та адвоката Михайла Петріва, розпочнеться о 14.00 на площі біля меморіальної таблиці з барельєфом Кирила Трильовського за адресою: вул. Валова, 9.
Відкриється дійство урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу та інших навчальних закладів міста під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. На площі перед пам’ятною дошкою Кирилові Трильовському студентки коледжу ... Читати далі »

Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2014

Появі цієї кам’яниці передували події, подібні на історичний анекдот. Історик Садок Баронч пише таке: «Розповідають, що під час похорону Юзефа Потоцького його родич Микола Потоцький, староста канівський, хильнувши зайвого, застрелив у Станиславові якогось жида. Це дуже обурило власника міста Станіслава Потоцького, і він почав тому докоряти. Висварений староста відповів: «Тихо, не кричи. За одного я пришлю тобі цілу фіру жидів». І справді, поїхавши до Бучача, з допомогою козаків наловив цілу зграю жидівських бахурів і, завантаживши ними драбинястий віз, наказав відвезти їх просто до Станиславова і перед замком перекинути. Кажуть, що з тих жидів нібито походить Шмая, який після 1820 року збудував гарну кам’яницю по Середній вулиці».
Скоріш за все йдеться про Шмаю Реґенштрайфа, а згадана кам’яниця — це будинок №18 на Січових Стрільців ... Читати далі »

Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 19.09.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024