Четвер, 25.04.2024, 18:17:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 24 » 2015-й — Рік полковника УПА Василя Андрусяка на Снятинщині
16:41:30
2015-й — Рік полковника УПА Василя Андрусяка на Снятинщині

Відзначення 100-ліття від дня народження героя національно-визвольної боротьби, комбатанта тактичного відтинку ОУН—УПА «Чорний ліс» Василя Андрусяка — це подія не лише для Снятинщини і Прикарпаття, а й для усієї України, в якій знову переплелися героїчні і, на жаль, трагічні історичні паралелі. Бо знову триває цинічна московсько-українська війна...
Саме тому в такий суворий час нам усім необхідно гартуватися духом і тілом на прикладах таких героїв, котрі поклали свої життя на олтар державності і незалежності. Важливо на правдивих взірцях історії, таких як  життя полковника УПА Андрусяка і нинішніх захисників української незалежності на Донбасі — культивувати в молодого покоління дух незламності і героїзму.
Тож уже сьогодні у нашому районі розпочав роботу організаційний комітет, який запланував важливі заходи: у всіх школах району — тематичні слухання про життя-подвиг славного сина України В. Андрусяка; в бібліотечній системі готують інформаційні стенди, читання з метою вшанування пам’яті покутського повстанця, відомого під бойовими псевдо «Різьбяр», «Грегіт», «Різун». Важливими мають стати зустрічі із живими упівцями, учасниками національно-визвольної боротьби.
А ще в районі планують у новому році провести науково-практичну конференцію, приурочену до століття «Грегота-Різуна». Сподіваємося, що керівництво області теж посприяє у проведенні не лише в Снятині, а й на теренах усього Прикарпаття заходів з метою вшанування Василя Андрусяка, оскільки це легендарна історична постать справді національного масштабу. 
Тож запрошуємо істориків та науковців області долучитися до цієї важливої патріотичної роботи. Наразі просвітяни краю запланували опублікувати у місцевій пресі, обласних виданнях, а також у журналі «Снятин» цикл матеріалів про звитяжне життя В. Андрусяка. До ювілею національного героя районне Братство ОУН—УПА, яке на Снятинщині очолює Степан Москалик, спільно з районною владою готує пам’ятні медалі. 
У час вшанування невмирущого подвигу повстанця буде проведено екскурсії в Музеї національно-визвольної боротьби ім. В. Андрусяка, що в міській ратуші, а також у музеї Снятинської школи-інтернату (директор В. Кушик), де є експонати із хатини над Прутом, в якій народився і зростав талановитий організатор підпільної мережі ОУН. 
На народне віче, панахиду біля пам’ятника полковникові тактичного відтинку ОУН—УПА «Чорний ліс», а також на урочисту академію очікуємо гостей з різних куточків Івано-Франківщини. Заходи розпочнуться у Снятині 11 січня 2015 року об 11 годині. Від імені оргкомітету з відзначення у районі 100-літнього ювілею славного героя УПА запрошую на урочистості представників обласної влади, родини Василя Андрусяка, живих свідків легендарних боїв у Чорному лісі, членів Братства вояків ОУН—УПА, аби віддати шану героєві, помолитися за щасливу долю України, перемогу над ворогом. Очікуємо, що в день вікового ювілею полковника УПА його батьківщину відвідають численні гості, серед яких будуть і учасники національно-визвольної боротьби, що сьогодні триває на Донбасі, — бійці добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та багато інших мужніх захисників Вітчизни.

Дмитро ДЯКУР


Переглядів: 437 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024