Четвер, 25.04.2024, 04:10:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 06

Ливарня дзвонів у Калуші, якою володіли брати Людвікі Міхал Фельчинські, була відомою далеко за межами міста: її продукція користувалася доброю славою в всій Галичині.

Історія успіху родини Фельчинських у Калуші розпочинається з Міхала Фельчинського, який у 1808 році започаткував фірму з відливання дзвонів, інформують "Вікна".

Із родинних переказів відомо, що Міхал був родом з центральної Польщі. До Калуша потрапив, імовірно, з німецькими колоністами на межі Х ... Читати далі »

Переглядів: 225 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Відкритий архітектурний конкурс на найкращий ескізний проєкт щодо музеєфікації Тисменицької брами Станіславської фортеці визнано таким, що не відбувся.

Відповідне рішення було прийнято 5 грудня виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, інформують в Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради.

Нагадаємо, що 11 липня 2019 року виконком уповноважив Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності міської ради оголосити ві ... Читати далі »

Переглядів: 231 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Ще в квітні Калуська міська рада прийняла рішення про проведення архітектурного конкурсу на кращий проект пам’ятника «Дзвонарство Калущини».

Конкурс мав відбутися у серпні, проте у відведений термін на участь у конкурсі не було подано жодного проекту пам’ятника. Відтак було оголошено повторний конкурс. Термін подачі пропозицій на нього завершився 6 грудня, інформують "Вікна".

За умовами, конкурс є відкритим, до участі в ньому запросили ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Вчора відбулося засідання Спільного моніторингового комітету Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Румунія – Україна 2014-2020». Визначені переможці проєктів типу «SOFT», повідомив начальник управління туризму ОДА Віталій Передерко.
Із 12-ти кандидатів Івано-Франківської області перемогли три туристичні проєкти:
“Обмін спадщиною. Збереження історичного надбання Пнівської фортеці в Україні та фортеці Ардуд у Румунії для розвитку туризму”. Головний бенефіціар – ГО “Туристична Асоціація Івано-Франківщини”, партнер – Пнівська ... Читати далі »
Переглядів: 191 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Сьогодні, 6 грудня, в Івано-Франківську презентували проєкт “Інтерактивна археологічна карта”. Цей проєкт започаткували професійні археологи, історики і краєзнавці.
Мапу створили для тих, хто цікавиться історією України.
Керівник громадської організації «Івано-Франківський клуб української інтелігенції імені Богдана Лепкого» Ярополк Бажалук каже, що будь-хто може долучитися до розвитку цього проєкту. Робота програми спрямована на виявлення та картографування всіх пам’яток Івано-Франківської області для подальшої їх паспортизації. Сюди увійдуть вже відомі об’є ... Читати далі »
Переглядів: 240 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

На 96-му році відійшов у вічність контррозвідник УПА, коломиянин Йосип Миколайович Томенчук.
Про це інформує телеканал “НТК”.
“Герої не вмирають! Їх стає все менше поміж нас, та пам’ять про їхню героїчну боротьбу за волю України завжди житиме в серцях нащадків!” – йдеться у повідомленні.
Йосип Томенчук у 1942 році вступив у ОУН. Був кандидатом, потім членом окружного проводу.
Переглядів: 231 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

У селі Чесники Рогатинського району збереглася стара церква, згадки про яку сягають XIV століття.
Храм у Чесниках особливий не лише через свій поважний вік, свого часу ця церква із грубими стінами слугувала не тільки місцем для молитов, а й була прихистком під час нападів татар, інформуює "Канал 402".
Навколо церкви були оборонні вали, оборонна стіна та рів. Під час нападів татар до обронних валів люди заганяли свою худобу, самі ж ховалися у приміщенні церкви.
Переглядів: 232 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Наступний, 2020 рік, на Прикарпатті пропонують оголосити «Роком пам’яті депортованих українців у ХХ столітті».
З відповідним зверненням під час засідання комісії обласної ради з питань гуманітарної політики виступив депутат облради, історик Сергій Адамович, пише Бліц інфо.
За його словами, традиційно в області проголошують ювілейні роки присвячені важливим датам в нашій історії. У наступному році виповнюється 80-річниця початку масової депортації українців. Тож депутат пропонує присвятити 2020 рік вшануванню цих подій.
Переглядів: 208 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019

Вже другий рік поспіль представницькі органи місцевого самоврядування сусідніх областей Буковини й Галичини, мистецькі навчальні заклади, музейні установи Вижниччини та Косівщини спільно працюють над ідеєю дослідження та промоції одягових традицій Гуцульщини поза межами етнорегіону на прикладі своїх територій.

Ініціативи втілюються в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка впроваджується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ “Концерн Галнафтогаз”.

... Читати далі »
Переглядів: 252 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2019










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024