П`ятниця, 29.03.2024, 01:39:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 27 » Анонс. Дивіться «Франкове Прикарпаття»
15:10:59
Анонс. Дивіться «Франкове Прикарпаття»
27 серпня, у день народження велета духу Івана Франка на івано-франківських телеекранах та вуличних моніторах міста транслюватимуться перші дві частини документального фільму  з циклу «Франкове Прикарпаття». 
Автор та режисер стрічки Мирослав Бойчук у співавторстві з молодими істориками Романом Чорненьким та Петром Гаврилишиним започаткували цикл  фільмів під назвою «Документальна історія Прикарпаття». В них планується розповідати про історію нашого краю. І оскільки наше місто носить назву Великого Каменяра, автори розпочали свої документальні розвідки з цієї непересічної особистості в історії України – Івана Яковича Франка.
До уваги прикарпатців пропонуються перші дві частини документального фільму «Місто імені Франка» із циклу «Франкове Прикарпаття». Назва цих частин говорить сама про себе: «Скільки Франкового у Франківську?» та «Три кохання Івана Франка у Станіславові».
За словами Мирослава Бойчука, готові ще дві частини фільму: «Вони пам’ятають Франка» – про місця, пов’язані з перебуванням Івана Яковича у Станіславові,  та  «Місто імені Івана Франка» – про історію перейменування нашого міста.
У прикарпатській відеодокументалістиці тема Франка з’явилася чи не вперше. Тим значимішою вона стає, оскільки авторам фільму вдалося зібрати думки знаних на Прикарпатті  і в Галичині дослідників історії: Богдана Гавриліва, Петра Арсенича, Михайла Головатого, Ярослава Грицака, Михайла Гнатюка, Володимира Смирнова, Олександри Синиці, Степана Возняка. А також думки письменника Юрія Андруховича, спогади онука Івана Франка – Роланда Франка. 
У фільмі також звучатимуть думки науковця, котрий свого часу висловив сумніви щодо кількості місць, пов’язаних з ім’ям письменника, заслуженого працівника культури України, директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Романа Горака.
Вперше у документальному висвітленні життя Івана Франка є намагання показати Каменяра не тільки як великого українського генія, а й як звичайну, земну, інколи грішну, хоч у багатьох випадках і неординарну особистість,  з усіма притаманними їй слабкостями та звичками.
Попри це  автори не могли промовчати і про поточні проблеми, пов’язані з історією самого міста, яке носить Франкове ймення. Адже досі в Івано-Франківську нема музею Каменяра, а деякі будинки, в яких перебував письменник, під загрозою знищення. До речі, про факт причетності одного із будинків нашого міста до історії життя та діяльності Івана Яковича його власники дізнались з вуст знімальної групи, безпосередньо під час зйомок, що говорить про недостатню поінформованість прикарпатців щодо життя та діяльності великого українця.
У цій ситуації варто згадати відомі слова Максима Рильського: «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього.  Хто не шанує видатних людей свого народу, той сам не вартий пошани». Вони надзвичайно актуальні і в наші дні. А документальна стрічка про Івана Франка, запропонована студією Мирослава Бойчука, якраз і є тією цеглинкою, з якої вибудовується майбутнє нашого народу.

Переглядів: 641 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024