Четвер, 25.04.2024, 02:42:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Серпень » 23
Події багатьох книжкових історій відбуваються у різних відомих містах. Згадаймо хоча б «Собор Паризької Богоматері» Гюго, «Невський проспект» Гоголя чи «Одеські оповідання» Бабеля. А чи є на сторінках світової літератури Станиславів? Можна голосно крикнути – звісно! Хоча правдивішою буде відповідь – він там трохи засвітився.

Справжній полковник
Генрік Сенкевич по праву вважається одним із найкращих польських романістів. З-під його пера вийшла знаменита трилогія: «Вогнем і мечем», «Потоп», «Пан Володиєвський». Крім того, ці твори екранізував режисер Єжі Гофман, і фільми одразу стали класикою польського кіно.
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

Ця історія сталася у 2001 році. Її головні герої доволі відомі в Івано-Франківську, поважні та вразливі, тому обмежимося першими літерами прізвищ.
Отже, в одному з місцевих вишів працював шановний академік Г. І якось на очі йому потрапила курсова робота старшокурсниці про священика, історика, письменника та педагога ХІХ століття Василя Ільницького. Академікові робота дуже сподобалась. Особливо вразив розлогий перелік використаної літератури.
Він запропонував дівчинці видати працю окремою книжечкою. Щоправда, у співавторстві, при чому першим мало стояти прізвище самого Г. Студентка погодилась. Незабаром в університетському видавництві вийшла брошурка «Науково-педагогічна та громадська діяльність Василя Ільницького».
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

21 серпня 2013 року голова райдержадміністрації Йосип Нижник здійснив виїзд в село Черче, де проходять роботи з відбудови вілли письменника Богдана Лепкого «Богданівка».
Музей-садиба Богдана Лепкого в Черче включена у план будівництва на 2013рік, а капсулу під її спорудження було закладено  20 жовтня 2012 року.
На даний час проведено облаштування опалубки під фундамент будинку, проводяться бетонні роботи.
«Ми працюємо над тим, аби Рогатинщина мала ще один цікавий та туристично-привабливий об’єкт. Сподіваюсь, що вкладемось у встановлені терміни», – наголосив Йосип Нижник.
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

Існує кілька версій заснування Надвірної. Більшість пов’язані з Пнівським замком, котрий був у ті часи чи не найпотужнішою фортецею на Прикарпатті. Та ще до його закладання на Городищі існувало поселення давніх слов’ян, котре, у разі потреби, виконувало оборонну роль.
У залозі Пнівського замку могло знаходитися за сотню гайдуків. Із застосуванням вогнепальної зброї Пнівський замок почав втрачати своє оборонне призначення. Коли  Австро-Угорщина ввела строкову військову службу, роль мілітарного центру почала відігрівати Станіславська фортеця, з часом і Коломия. В їхніх гарнізонах переважали німці, чехи та поляки, українців (русинів) – незначний відсоток. На території Надвірнянщини час від часу розміщувалися літні табори австрійського війська, в яких проходили вишкіл новобранці.
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Завдяки надвірнянським «свободівцям» Меморіал пам`яті сотні УПА «Чайки» постане у Верхньому Майдані оновленим.
– За кошти на реконструкцію могили сотні «Чайки», які виділила районна рада, придбали матеріал на огорожу. Монтаж якої я зі своїм зятем зробили за власні кошти. Залишилося пофарбувати і зробити вхідну браму, – розповідає Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький.
Відгукнулися надвірнянські «свободівці». За власні кошти націоналісти закупили фарбу і метал для оформлення вхідної брами. За три дні вони пофарбували більше 200 метрів огорожі та ланцюгову огорожу навколо насипної могили. Загалом на фарбування використали понад  50 кг фарби та 2 листи кольорової бляхи, з якої виготовили національний синьо-жовтий та бандерівський ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024