П`ятниця, 26.04.2024, 11:43:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 25 » Анонс виставки «Врятуймо скарби разом!»
11:08:03
Анонс виставки «Врятуймо скарби разом!»

Цими днями, виповнюється п’ять років з того часу коли 25 листопада 2009 року в залах Івано-Франківського краєзнавчого музею був відкритий реставраційний проект «Врятуймо скарби разом!». Десятки відреставрованих творів іконопису та скульптури ХVII-ХХ ст. отримали нове життя, а музей – прекрасну постійно діючу експозицію. Проект отримав розголос не тільки в нашому регіоні, а й в Україні. У 2010 році вперше в історії музею було відкрито реставраційний відділ. В 2013 році ми широко представили ідеї проекту в Києві, створивши спільну експозицію з фоторобіт Юрія Бакая «Образи Світлих» нашого музею, та Музею народної творчості імені Івана Гончара. У 2014 році реставратори відділу успішно пройшли атестацію комісії Міністерства культури і туризму України й отримали відповідні категорії. 
Ідея зберегти та популяризувати твори сакральної спадщини Галичини, які знаходяться в запасниках краєзнавчого музею, була початком благодійного руху в нашому місті, руху, знаного особливо тепер як «волонтерство". Залучити до порятунку мистецьких шедеврів небайдужих людей міста, меценатів, популяризуючи культуру краю, було головним завданням організаторів наших акцій. Як показує час, саме висока культура стосунків між людьми, а також потреба жертвувати щось для своєї країни вимощують дорогу до спасіння і змінюють нас.
В цей час з особливою вдячністю згадуємо владик нашої церкви – «світлої пам’яті» Софрона Мудрого та Миколу Сімкайла, які одними з перших благословляли і підтримували наші починання. Ми завжди будемо пам’ятати цих прекрасних людей.
25 грудня 2014 року в рамках проекту «Врятуймо скарби разом!» у залах музею відкриється виставка твору сакрального мистецтва «Релікварій святого Пантелеймона» (скринька-мощевик) XVIII ст. з фондів ІФКМ. Ікона знаходиться в процесі реставрації, проводяться наукові дослідження. Твір є рідкісною пам’яткою на території Галичини. На торці скриньки в процесі реставрації виявлено напис грецькою мовою. Як показують попередні дослідження і реставрація, він міг бути виготовлений в одному з грецьких монастирів, і можливо, був привезений як дар в Галичину. Всередині релікварію є намальована ікона із зображеннями святого Пантелеймона, Божої Матері з Ісусом та Розп’яття на фоні пейзажу монастирських церков та моря. 
Як відомо, святий Пантелеймон є цілителем, а також великим покровителем воїнства. В часі, коли наша країна переживає найважчі часи, а її воїни захищають кордони держави, оргкомітет, та всі друзі нашого проекту вирішили провести окрім презентації цієї рідкісної пам’ятки, акцію зі збору коштів на потреби української армії. Люди, які прийдуть на виставку, зможуть зробити свою пожертву та в молитвах перед освяченою святинею попросити заступництва святого Пантелеймона для нашої країни.
Р.S.: Оскільки «Релікварій святого Пантелеймона» перебуває на реставрації, для огляду ікона буде виставлена лише чотири дні (з 25 по 28 грудня).

Відкриття виставки 25.12.2014 р. о 15.00 год. Програма заходу
1. Презентація «Релікварію»
2. Нагородження меценатів проекту відзнаками
3. Огляд виставки, присвяченої ювілею проекту; презентація нових творів, які потребують реставрації
4. Фотовиставка Юрія Бакая з циклу «Образи Світлих» (2013-2014 рр).
5. Збір коштів для потреб української армії.

 

Автор проекту – куратор: Валерій Тверохліб - завідувач відділу реставрації 
Адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 4а.


Переглядів: 533 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024