П`ятниця, 19.04.2024, 13:06:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 25 » Атлет у мантії
22:03:06
Атлет у мантії
У довоєнному Станиславові спортом займалися не лише прості любителі цієї справи, а й люди поважних професій — викладачі, медики. І не просто займалися, а показували серйозні результати в тенісі, легкій атлетиці, ігрових видах. Одним із них був учений-ветеринар зі світовим ім’ям Володимир Соколовський.
Згадку про Соколовського можна знайти у діаспорному «Альманаху Станиславівської землі». Він народився у чеському містечку Нимбрук, неподалік Праги у 1916 році. Згодом сім’я переїхала до Станиславова. Тут у 1935 році він закінчив державну українську гімназію. Далі його чекали 10 років навчання, а ще — легкоатлетичні забіги, у яких він брав участь від Станиславова до Берліна.
Піонерами легкої атлетики міста були школярі, бо перші змагання відбувалися на міжшкільному рівні. На початках Станиславів не мав спеціалізованих бігових доріжок, і забіги відбувалися просто вулицями міста.
Володимир Соколовський почав бігати ще у гімназійні роки. У 1933 році він здобув першу перемогу — став найшвидшим на дистанції 3000 метрів. У свій випускний рік тріумфував у забігу на 400 метрів, а пізніше знову прибіг першим на трикіломет­ровому кросі.
Після гімназії Соколовський вирушив на навчання до Львова — у місцевий Політехніці він опановував агрономію. Продовжує бігати, але виступає не сам по собі, а представляє вже Український студентський спортивний клуб. Захищаючи кольори львівського студентства, він кілька разів здобув перемоги на 400 та 800 м, успішно виступав у естафетних стартах.
У 1938 році Соколовський паралельно з агрономією в Політехніці починає студіювати право у Львівському університеті. Попри збільшені навчальні навантаження, він усе одно бігає. У вересні цього ж року встановив рекорд воєводства на дистанції 400 м, а за кілька тижнів переміг у бігу через весь Львів на 5000 м. Апогеєм львівських виступів став тріумф у студентському п’ятиборстві.
Початок Другої світової війни застав Соколовського студентом Берлінського університету. У 1941 році, здобуваючи диплом інженера агрономії, він переміг на берлінських легкоатлетичних змаганнях одразу на трьох дистанціях — 400, 800 та 1500 м. Тоді ж Соколовський поступає на ще одну спеціальність — ветеринарну медицину. Через два роки, у свої 27, він здобуває «докторат» агрономічних наук, а потім продов­жує навчання у Віденській вищій ветеринарній школі. У 1945 році отримує диплом ветеринарного лікаря та докторський ступінь у цій науці. За спеціалізацію обирає собі хірургію малих тварин.
Шість років він практикував у німецьких клініках, а у вересні 1951 році вилетів до США. Згодом вже колишній станиславівський бігун відкрив у Чікаго власну справу — ветеринарну клініку «West Side Animal Hospital».
Автор сотень статей і рецензій, він виступав на конгресах лікарів у Німеччині, Італії, Австрії, Польщі, Швейцарії, США. У 1968 році на святкуванні 200‑річчя Віденської вищої ветеринарної школи нашого земляка нагородили престижною медаллю на честь австрійського вченого Йозефа Баєра.
Дарма кажуть, якщо людина займається спортом, то вона не має хисту до розумової роботи. Володимир Соколовський, крім перемог на бігових змаганнях у Станиславові, Львові та Берліні, зробив блискучу кар’єру науковця. Сьогодні важко уявити, щоб університетські викладачі чи аспіранти виходили на офіційні спортивні старти. Та колись «професура» була іншою…
МИКОЛА ВОЛКОВ

Переглядів: 837 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024