П`ятниця, 29.03.2024, 01:17:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 17
Долі людські складаються по-різному. Однак життя кожної людини залежить від тої життєвої позиції, яку вона для себе обере. Заглядаючи у минуле, ми бачимо у ньому багато відомих і менш відомих діячів. Кожен із них на своєму місці і у свій час робив те, що було у його силах. Їхня спільна праця і наполегливі зусилля творили історію. Шкода тільки, що ми не завше її знаємо, мало цікавимось нею, а інколи просто не хочемо заглиблюватися у її сприйняття. Живучи у сьогоденні, ми не задумуємось, що саме завдяки тим людям, які жили до нас, ми маємо це майбуття.  
Сьогоднішня наша розповідь про людину, ім’я якої золотими літерами має бути вписане на сторінках історії села Залуква. Однак, якщо зараз запитати пересічного залуквянина, що він знає про Степана Мацькевича, то мало хто щось розкаже. Свого часу ми (спільно із зусиллями світлої пам’яті Миколи Скаврінк ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Іван Герасимович народився 28 листопада1876 року. Закінчив, найвірогідніше, учительський інститут, бо з кінця ХІХ століття розпочав свою педагогічну діяльність. Працював спочатку у школах Угринова Долішнього та Крилоса, звідки був звільнений через активну громадську діяльність. Один рік працював на приватній службі у товаристві «Дністер», а пізніше знову повернувся на вчительську працю. З 1901 по 1015 рр. був учителем на Буковині в П’ядиківцях, Ошихлібах, Вашківцях, Луці та Вікні. Живучи та працюючи у Вашківцях, І. Герасимович редагує становий місячник «Промінь» (виходив у 1904 -1907 рр.). Також у цьому містечку І. Герасимович спільно із вчителем Осипом Безпалком та послом до Буковинського сейму Юрієм Лисаном засновує одне з перших на Буковині товариство «Січ». 
Започатковуючи журнал «Промінь», редакція мала на меті з його допомогою дати початок д ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Для того, щоб вивідати інформацію і скомпрометувати повстанців, чекісти використовували такий метод, як «бочка», коли переодягнені енкаведисти «визволяли патріотів». Останні, не знаючи про провокації, розказували потрібну інформацію. Після цього вони ставали сексотами або самі розуміли, що їх знищить СБ. Підставляли керівників сотень, станиць, боївок, підкидаючи СБ компромат про «зраду» для того, аби цих керівників пізніше знищила СБ ОУН.
У Надвірнянщині використовували такі самі методи боротьби із повстанцями. Приміром, у довідці про оперативну роботу РВ НКГБ із грудня 1945-го по 12 січня 1946 року вказуються агенти «Алім», «Таня», «Маша», агент «В.», завербований і направлений для проникнення у Крайовий провід. За районним провідником «Морозом» пильно стежили агенти «Правда», «Рада», інформатори, тобто «стукачі» – «Максим», «Семен», «Алім». Для знище ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

За участі жителів району та при сприянні районної ради, райдержадміністрації і Надвірнянської міської ради здійснюють заходи зі спорудження пам’ятника Борцям за волю України у Надвірній.
З метою залучення широкого кола представників громадськості району на офіційному рівні не створювали організаційного комітету зі спорудження пам’ятника. Натомість, всі, котрі виявили бажання – від громадських організацій, політичних партій – долучитися до цієї благородної справи, увійшли до складу робочої групи.
На першому ж засіданні робочої групи з метою координації роботи та заходів зі спорудження пам’ятника за пропозицією представників громадських організацій та керівників політичних партій обрали трьох співголів робочої групи: голову районної ради Василя Поповича, голову районної адміністрації Володимира ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

У матеріалах Трудового конгресу України (відбувався 23-28 січня 1919 р. у м. Києві), що в один час був вищим законодавчим органом УНР, згадується те, що одну з комісій з підготовки законопроектів (бюджетну) очолив Чайківський (ініціали не вказані). На першу думку, важко судити, про якого Чайківського йде мова – та підстави все-таки є: правильність версії підтверджує те, що одночасно головою комісії з питань закордонних справ ТКУ став Л.Бачинський. Серед членів Ради Директорії УНР теж зустрічається прізвище Чайківський.
Особу на прізвище Чайківський згадують у листуванні Івана Зілинського з Кирилом Студинським. Обидва видатні українські мовознавці, літературознавці, фольклористи. І. Зілинський вклав немало праці у дослідження Лемківщини. Один час викладав у Станіславській гімназії українську, німецьку та латинську мови. Кирило Студинський товаришував із ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

У часи холодної війни СРСР активно допомагав комуністичним партіям по всьому світу. Особливу увагу звертали на латиноамериканські країни через їхню територіальну близькість до США.
І ось у 1950-х роках в одній із невеличких держав Карибського басейну стався путч (чи то в Гондурасі, чи то у Гватемалі — таке було і там, і там), як тоді писали у радянській пресі, фінансований американською «воєнщиною». Хунта, яка дорвалася до влади, у першу чергу стала утискати бідолашних гондураських (гватемальських) комуністів, точніше партійну верхівку. Втікаючи від репресій, вони сховались у радянському посольстві.
Разом із сім’ями тих ідейних біженців було десь під 200 осіб. Їх вивезли до Одеси морем і тимчасово розмістили в готелі. Поки у країні хазяйнувала хунта, дорога додому їм була закрита. Гостинний С ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Кожна будова починається з котловану. Буває, разом із землею екскаватор піднімає людські кістки. Тоді у кращому разі кличуть археологів, а в гіршому — тихо закопують і працюють далі. Чи багато у Франківську будинків на кістках? Трохи є.

Католицький цвинтар Станиславова
У 1999 році робили реконструкцію майдану Шептицького із відбудовою барокової дзвіниці. Під час риття котловану, на глибині 2 м, виявили залишки людських поховань. Археолог Марія Вуянко почала вивчати знахідки. На 10 м траншейної стінки було виявлено 11 поховань. Усе вказувало на те, що знайшли старий цвинтар, який тягнувся від дзвіниці уздовж західної стіни Художнього музею.
Історичні дослідження це під ... Читати далі »
Переглядів: 810 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024