Четвер, 28.03.2024, 23:30:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 11 » Для нього Коломия була центром Всесвіту
22:14:16
Для нього Коломия була центром Всесвіту
Його земна дорога зупинила свій біг на 76-ому році життя. Але то тільки земна. Бо, станувши на тій фатальній межі, він проникливим поглядом ще раз проревізував свій земний шлях, усміхнувся своєю щирою і доброю усмішкою і без остраху отримав перепустку до Вічності. Він ніколи не поскаржився на долю, яка важкими випробуваннями загартувала і тіло, і душу.
Євген Іваничук (син Івана) народився 10 серпня 1927 року в селі Трачі Косівського району Івано-Франківської області.
Навчався в школах рідного села, м. Коломиї, Коломийській гімназії (1941-1944). «Загинемо, або здобудемо Україну!» – сказав батькові і пішов з дому навесні 1944 року. Йому тоді було тільки сімнадцять. Через вступ до УПА залишив навчання в Чернівецькому вчительському інституті. УПА була для нього дорогою утвердження романтичних, юнацьких і водночас дорослих ідей та мрій. Затриманий облавою військ НКВС в 1945 році, засуджений до 15 років каторжних робіт. На Воркуті працював у вугільних шахтах. З таборів звільнений 1955 року, змушений працювати на Воркуті. Пройшовши концтабірні «санаторії», він зостався чесним, з незаплямованою совістю. Закінчив вечірню школу, Куйбишевський плановий інститут. З 1978 року після реабілітації – в Коломиї.
Відомий серед широких кіл громадськості не тільки своєю активною громадською діяльністю, але і письменницьким обдаруванням, яке витримало заморозки табірних режимів і дало, хоч не рясні, але цілющі і здорові плоди. Його перу належать твори: «Записки каторжанина» – К.: Укр. письм. 1993, «Печальна пристань» – Сиктивкар, 1991, «Крок вліво, крок вправо// Дзвін, 1990 №3, «Кроки до себе» // Агро, 1990, 2 червня, «Братство вояків ОУН –УПА // Енциклопедія Коломийщини.
У дев'яностих роках разом зі своїм сином Романом Євген Іваничук брав участь у розкопках у Яблунові криниць, що стали братськими могилами для багатьох патріотів. Після того з'явився публіцистичний нарис «Яблунівські криниці».
Вже скоро десять років, як його немає посеред нас. Після його відходу у позасвіти брат Євгена – лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Почесний громадянин міста Коломиї, видатний письменник і громадський діяч Роман Іваничук впорядкував і видав у львівській літературній агенції «Піраміда» однією книгою під назвою «Холодне небо півночі» його літературні твори. До книги увійшли: повість-спогад «Записки каторжанина», спогади про дитячі і юнацькі роки «Перші кроки», документальні хроніки «Кривавий серпень 1953…» і «Яблунівські криниці» та спогади про тундру й мандрівки цим дивним краєм «Ямба – то».
Ця книга цінна тим, що відображає атмосферу, в якій зростали два майбутні письменники, ідею національного гарту, що випав на долю їхнього покоління, а також сувору і жорстоку правду табірного життя і каторги. Перепустити ці відчуття через свій письменницький талант могла тільки людина, яка це пережила. Адже, як пише Роман Іваничук в передмові-інтерв'ю до книги, – «то окремий світ, закритий від Світу, його ніхто не знає, крім тих – хто там. Страшний то світ «.
Перший тираж книжки розкуплений, в планах видавця – повторне видання.
Кожен коломиянин, хто знав цю людину і родину, яка тулилася навколо нього в скромному помешканні на розі вулиць Винниченка та Міцкевича, проходячи повз, скине капелюха і зробить вдячний християнський поклін. Це була світла душа, для якої Коломия була центром Всесвіту.
Ольга Руданець – голова Конгресу української інтелігенції Коломийщини

Переглядів: 750 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024