Субота, 20.04.2024, 08:41:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 9 » Душею — в українське минуле
14:47:22
Душею — в українське минуле
Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. Історія — це не просто дати і події, це — рідне і найдорожче, яке слід вивчати та шанувати адже ми — майбутнє. Музейна експозиція під назвою "Народна війна” відкрилася минулої неділі у міській залі для виставок та презентацій.
Над створенням експозиції працювали: автор і керівник проекту, голова Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса Роман Круцик та член Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса, заступник керівника проекту Сергій Жовтий. Сама музейна експозиція "Народна війна" — це результат більш ніж дворічної праці науковців у державних та галузевих архівах СБУ вісімнадцяти областей України. Було опрацьовано понад 350 фондів і біля 1,5 тис.  архівних справ. Експозиція містить велику кількість фотодокументів, багато з яких представлені вперше. За виявленими архівними матеріалами авторами вперше виведені статистичні дані про кількість селянських збройних повстань у всіх тогочасних дев’яти губерніях та в Україні загалом, кількість відомих та невідомих повстанських загонів, підпільних антибільшовицьких організацій і їх осередків, антибільшовицьких загонів самооборони та стихійних виступів селян проти комуністичної окупаційної влади.
На думку кандидата історичних наук Івана Патриляка, наразі в Україні з уст політиків та експертів нерідко можна почути вже майже класичну фразу про те, що сучасна незалежність дісталася нашому народові випадково, внаслідок збігу певних геополітичних обставин, що вона не була результатом тривалого прагнення нації до визволення. Більш "поблажливі" аналітики вказують на те, що боротьба і прагнення до незалежності були, але вони мали чітко окреслену регіональну забарвленість. Мовляв, — незалежності бажало і за неї боролося винятково населення Західної України та "жменька" зі Сходу. На доказ такої думки свідчать факти діяльності УПА і збройного підпілля ОУН, яке відбувалося, головним чином, на території західноукраїнських областей. При цьому, на жаль, нічого не згадано про неймовірно потужний національний і соціальний  рух, який прокотився Великою Україною у 1917–1932 роках, й  про те, наскільки сильно його боялися більшовицькі окупанти. 
Екскурс кількома десятками стендів "Народної війни" зробив олова Калуської міської організації партії "Свобода" Василь Романович.
— Уже у 1919–1920 роках проти більшовиків зі зброєю у руках виступило в Україні у різний час і у різних місцях понад 1 млн. повстанців, які убили 140 тис. червоноармійців, чекістів і комуністів, грабіжників із продзагонів. Придушуючи ці виступи, ЧК, за офіційними даними, знищила в Україні  майже 400 тис. осіб. Щоб утримати Україну в 1920–1924 роках,  довелося  сконцентрувати понад 1,2 млн. військ, спровокувати голод і навіть удатися до так званої політики непу, — зазначив Василь Романович.
Проте, вже у 1928-1932 роках боротьба розгорталася з новою силою. Лише від 20 лютого до 2 квітня 1930 році в УССР відбулося 1,7 тис. повстань. Налякані особливим розмахом повстань Політбюро ЦК ВКП(б) постановило пришвидшити депортацію з регіону родин "куркулів", "посилити" прикордонні округи військами, "чекістами”. Завдяки заходам безпеки окупантам удалося придушити більшість повстань, але вже з осені 1930 року починається формування нових повстанських загонів,  які вже  на кінець 1932 року охоплювали 67 районів УССР. Цей збройний рух був настільки потужним, що  лише шляхом штучного голоду-геноциду окупаційній російсько-більшовицькій владі вдалося зламати опір українського селянства на Великій Україні. Активних учасників повстань убивали або виселяли. Їхніх родичів та односельчан винищували голодом, а тих, хто вижив, змусили назавжди забути правду і називати повстанців "бандитами", передаючи брехню наступним поколінням. Ця виставка покликана донести до людей правду про героїчну боротьбу українського народу у 1917–1933 роках ХХ століття за свободу і незалежність. 
Марія РЕШЕТНИК, студентка другого курсу інституту історії та політології 
Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, "Вікна"

Переглядів: 702 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024