Субота, 20.04.2024, 12:04:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 23 » «Дженджур Фист» моцно рушився
22:48:31
«Дженджур Фист» моцно рушився
Колись неприступна Пнівська оборонна фортеця під впливом часу і погодних стихій почала розвалюватися. Для того, щоб привернути увагу до її проблем, ще торік започаткували проведення етнофестивалю «Дженджур Фист».
Як би сказав мудрий гуцул, цей корінь, що є українським женьшенем, допомагає від багатьох захворювань. Помітили його чудодійні властивості і лицарі Ордена тамплієрів, карпатські мольфари і відьми. У програмі етнофестивалю вміло поєдналися: ленд-арт, реконструкція боїв, лицарські турніри, музичні і театралізовані постановки, ярмарки, відтворення традиційного побуту і ремесел Середньовіччя, які побутували у Карпатському регіоні.
Проведення цього заходу започаткували торік, хоч цьогоріч він відбувся вперше. Організатори – мистецька агенція «Фист», громадська організація «Вільна інформація», директор фестивалю – Володимир Молдавчук, голова – Наталія Байдак.
Мета проведення не лише у відтворенні епохи Середніх віків, передачі їх атмосфери і колориту, а й намагання розпочати нову сторінку у житті і відродженні Пнівської твердині. Розпочалося проведення етнофестивалю із виконання Наталією Байдак офіційного гімну.
Охоче допомогли в організації «Дженджур Фисту» районна і Надвірнянська міська влада та благодійна організація «Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка». На цей захід приїхали лицарські клуби «Чорна Галич», «Орден Паладинів», «Вітальєри» (Дніпропетровськ), «Пантера» і «Сталевий грифон» зі Львова, івано-франківські клуби історичної реконструкції «Чортополох», «Зігфрід», «Галіант». Благословив дійство отець-мітрат, декан Пнівський Богдан Михайлина, котрий зазначив, що сьогодні маємо перший фестиваль і тільки він починатиме збирати глядачів. – Ми згадуватимемо історію нашого життя. Якщо не знатимемо минулого, то не зможемо будувати майбутнє. Ми повинні пам’ятати, що вояки у Середньовіччі віддавали своє життя за родини, Батьківщину і Бога.
Історична споруда розкинулася на межі Пнівської сільської і Надвірнянської міської рад. Заступник міського голови Василь Василенко привітав гостей на такому чудовому святі, побажав їм полинути у минуле і згадати свою історію.  Юрій Дерев`янко, голова благодійної організації «Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка», розповів, що він і очолювана ним благодійна організація не вагалися, коли їм запропонували підтримати «Дженджур Фист». «Це тільки поодинокий фестиваль, який ми можемо започаткувати у Надвірнянщині. Пориньте у світ Середньовіччя, його культури. Саме такими кроками започаткуємо рух до перетворення. Це стосується не тільки Пнівського замку, а й нашої Надвірнянщини. Ми уже цього року закладемо підвалини для системних змін в Україні», – зазначив Юрій Дерев`янко.
Розпочали програму лицарські турніри – Бугурти (масові бої). Воїни Київської Русі та Європи зійшлися у запеклому поєдинку. Та саме Русичі стали переможцями. Перед початком лицарського турніру прекрасні Дами виконали танець «сбаньйорату», яким у середньовіччі вітали воїнів, які поверталися з походів. А в одиночних поєдинках справжню відвагу і хоробрість показав надвірнянець Роман Захарко. Він, незважаючи на травму руки, на рівних бився із суперниками, які його переважали. Шкода, що не зумів пройти у фінальні поєдинки. У неділю програму змагань відкрили парні поєдинки, в яких другими стали Віталій Прокопів і Микола Макогін, а перемогли Ярослав Гладун і Фелікс Рябовал. За звання найкращого Лицаря турніру змагалися у фіналі четверо переможців відбіркових змагань. У чесному і запеклому бою третє місце виборов Прокоф’єв. Для визначення переможця основного часу не вистачило і довелось продовжити поєдинок ще на 30 секунд. Із різницею всього в одне очко переміг Микола Макогін, а другим став Ярема Іванців.
Протягом двох днів проводили майстер-класи із середньовічних танців. Усі бажаючі могли навчитися рухам шотландської стройової, німецької кругової і різних видів брантів (назви середньовічних танців). Охочих до танців виявилося чимало. Щоб відпочити від палючого сонця та запальних ритмів, гості мандрували ярмарком, смакували середньовічних страв та вправлялися у стрільбі з лука. Багатьох привернув майстер-клас із гончарної справи. На сучасному гончарному крузі багато глядачів пробували виліпити глечик або що у них виходило.
Ще однією цікавинкою фестивалю стало змагання середньовічних красунь за титул «Княжна фестивалю». У перервах між конкурсами гості насолоджувались середньовічною і сучасною музикою. На сцені фестивалю відбувся дебют новоствореного надвірнянського рок-гурту «SummeRain». Музика виявилась до смаку поціновувачам року, а її виконавці зірвали бурю оплесків.
І на завершення організатори приберегли видовищне дійство – «Фист огень». Відбувалось воно на ристалищі, а його вінцем стало спалення Джінджі-Баби, як символа всесвітнього зла. Гості фестивалю заздалегідь наповнили її записками про свої негаразди і болячки, а після цього її спалили.
Другий день збігся у часі з великим святом Яблучного Спаса і саме тому він розпочався з освячення фруктів. Яблука та груші виклали на величезному (півтораметровому) стилізованому Кошику-тарелі. Після освячення поласували дарами усі бажаючі.
На фестивалі своє вміння показали багато майстрів та умільців. Клуб «Чорна Галич» привіз дерев’яну військову атрибутику і дітлахи могли повправлятися у бойовому мистецтві. Лауреат Гуцульського фестивалю 2011 року Марія Гордійчук усіх бажаючих навчала робити ляльки-мотанки і вироби із сіна, Мирослава Гордійчук – вироби із шкіри. Олексій Григорчук показував ексклюзивні ювелірні прикраси, Тетяна Березюк пропонувала вироби зі шкіри, а Віталій Гулковський – із глини. Взагалі, викладачі і вихованці Надвірнянської дитячої художньої школи (дир. Жанна Бондаренко) представили на фестивалі виставку робіт з графіки, виробів і композиції з сіна, кераміки, картини зі шкіри і декоративні тарелі. Проведені також майстри-класи з гончарства, об`ємної просторової скульптури, а випускники цієї школи – майстер-класи з художньої обробки шкіри і металу. На другий день запропонували майстер-класи із живопису. Молоді художники Юрій Боринець і Ярема Стецик намалювали олією велику картину «Пнівський замок» розміром 1,5х2 м.
«Дженджур Фист» став непересічним явищем для нашого району. Він сколихнув громаду не лише Надвірнянщини, а й всього Прикарпатського краю і, навіть, України, викликав неабияке пожвавлення та привернув загальну увагу, передусім, молоді. Чи стане це середньовічне дійство щорічним? Чи приїдуть ще Лицарі зі всієї України у Пнівську твердиню і побачать її відновленою та відреставрованою? Віримо у це. Долучімося до цього кожний, як доклалася як інформаційний спонсор серед багатьох і редакція «Народної Волі».
Василь ІВАСЮК «Народна Воля».
Тетяна ЮРКЕВИЧ,
студентка 2-го курсу факультету журналістики 
Львівського національного університету ім. І. Франка

Переглядів: 789 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024