П`ятниця, 29.03.2024, 12:58:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 15 » Фінансова установа з культурно-мистецькою славою: про будівлю на вул. Театральній, 27 у Коломиї (частина 1)
14:17:10
Фінансова установа з культурно-мистецькою славою: про будівлю на вул. Театральній, 27 у Коломиї (частина 1)

Палац культури та мистецтв «Народний дім» є не лише вогнищем культурного життя нашого міста, а й однією з тих найвпізнаваніших споруд, які творять силует Коломиї. Минуло понад 130 років з часу його побудови, тож сотні концертів, театральних представлень, зустрічей та презентацій відбулося тут за цей час, не злічити знаменитостей – співаків, акторів, письменників, політиків різних національностей, голоси яких лунали зі сцени концертної зали цієї будівлі, а ще більше коломийської молоді – учнів шкіл та коледжів – демонстрували тут свої таланти.

Та все ж, основним призначенням будівлі, задля якого вона й була споруджена, – ощадна каса. Історія цієї звичної нам тепер установи бере свій початок 1875 року, коли в день народження цісаря Франца Йосифа 18 серпня при міській касі, як повідомляла коломийська газета, відкрито касу ощадності. Магістрат закликав містян вкладати туди гроші, ручаючись своїм майном. Правління каси, очолюване бурмістром, до якого входили відомі у місті правники, священники, підприємці, зокрема греко-католицький парох о. Іоанн Коблянський, помістило в часописі відозву, обгрунтовуючи велику вигоду для містян від цієї каси: «До вас…жителі міста, до вас, громадяни сусіди, сини і доньки цієї землі, приносимо цю відозву, закликаючи вас в ім’я праці і ощадності, в ім’я майбутнього вашого і ваших дітей, поспішати з вашими грошима до новозаснованої каси ощадності, несіть вклади…під гарантовані відсотки, за які місто Коломия ручається всім своїм майном, складайте плоди своєї праці і зберігайте їх в цьому медовому вулику, в цій безпечній нірці, як ховає їх бджола і мурашка, і зима життєва пройде вам без холоду й голоду, в хатах ваших запанує добробут, свобода і щастя!».

Мінімальна сума вкладу становила 50 крейцерів. Охочих вкладати гроші й отримувати прибутки виявилося немало, адже вже станом на 12 жовтня 1875 року вкладено було 17 259 злотих ринських і 92 кр., натомість позичено 14 750 зр. Дохід від вкладу складав 7 відсотків річних, а за позику треба було сплатити касі 10 відсотків. Завдяки цій установі для підприємливих містян відкрилися нові можливості, але й каса отримувала непогані прибутки, тож невдовзі збудовано окрему величну споруду каси з концертним залом.

Продовження буде…

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї 

Мирослава Кочержук


Переглядів: 72 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024