П`ятниця, 29.03.2024, 12:21:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 08

Право голосувати, бути активною у громадському житті, займатися бізнесом чи політикою – все це сучасні жінки сприймають як невід’ємну частину свого життя. І мало хто замислюється, що якихось сто років тому жінки, яких називали феміністками, суфражистками чи емансипантками, пристрасно виборювали ці права, незважаючи на скептичне ставлення більшості суспільства.

Як бачимо з повідомлення у “Кур’єрі Станиславівському”, 19 травня 1912 р. в Станиславові відбулися збори, присвячені рівноправ’ю жінок, у яких взяло участь приблизно 60-80 пань, що належали до “соціалістичних сфер”. Збори розпочалися з виступу пана Кобака, члена правління соціал-демократичної партії, промову виголосила також відома фе ... Читати далі »

Переглядів: 72 | Долучив: Dnister | Дата: 08.03.2023

Героїчною і трагічною сторінкою нашої сучасної історії є українсько – російська війна. Вона виявила сила духу та бажання боротися за незалежність держави у вияві спільних зусиль Збройних Сил України та нашого громадянства. Тисячі осіб склали свої голови в протистоянні агресору і окупанту, багато сімей втратили своїх найдорожчих… Як і століття тому, галичани стали військовослужбовцями своєї армії, кілька з них загинули.

Завданням європейської держави є належним чином зберегти пам’ять про цей чин і за прикладом цивілізованих країн забезпечити меморіальну роботу з догляду і опіки над похованнями наших воїнів. В цьому напрямку розроблено і впроваджено саму процедуру здійснення чину похорону; в багатьох ... Читати далі »

Переглядів: 105 | Долучив: Dnister | Дата: 08.03.2023

У давній пресі можна знайти немало історій про те, як мешканці Станиславова і його околиць намагалися займатися спіритизмом. І жоден із цих випадків не закінчився добром. Хтось божеволів, когось «розводили» на велику суму грошей, а хтось, у найкращому випадку, просто марнував час і втрачав репутацію розсудливої людини.

А от у вересні 1937 року заняття спіритизмом закінчилися кривавим убивством. У селі Юрківка (тепер частина села Рошнів) місцевий коваль Решка вбив одного з землевласників – Мойзеша Райнгарца.

Поліція заарештувала вбивцю, але мотиви його вчинку залишалися незрозу ... Читати далі »

Переглядів: 63 | Долучив: Dnister | Дата: 08.03.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024