Четвер, 25.04.2024, 09:29:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 17

На початку ХХ століття в Галичині ананасами називали не лише солодкі екзотичні фрукти, а й неблагонадійних осіб, шахраїв та пройдисвітів.

Так, у березні 1902 року газета «Кур’єр станиславівський» повідомила, що такий «ананас» влаштувався на роботу до Державної гімназії і навчав дітей письма.

Втім, незабаром з’ясувалося, що кваліфікація педагога доволі слабенька, а крім того, він «використовував своє службове становище в негідний спосіб». Стало також відомо, що він попросив руки однієї пристойної панни і видурив у її батька значну суму коштів «на облаш ... Читати далі »

Переглядів: 61 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2023

Великий внесок у створення архітектурного обличчя Коломиї в період її найінтенсивнішої розбудови належить головному будівничому міста у 1886 – 1895 роках Луціану Бекеру та його наступнику Діонісію Кшичковському. На думку дослідника історії міста Миколи Савчука, саме Д. Кшичковський є автором проєкту величної споруди Каси ощадності (Щадничої каси) в Коломиї. Чому в приміщенні фінансової установи, здавалося би, такої далекої від мистецького життя, передбачено концертно-театральний зал, який на багато років став найбільшим і найкращим у місті – невідомо. В аналогічних спорудах Львова, Станіславова та інших міст проєктувалися зали засідань, але не концертні. Тож, чи можемо вважати коломийську Касу ощадності унікальною з цієї причини, чи все-таки подібні проєкти таки були, сподіваюся, ще дізнаємося.

... Читати далі »

Переглядів: 64 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2023

Представники громадських організацій Івано-Франківщини звернулися до голови Херсонської міської військової адміністрації з ініціативою перейменувати одну з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери. Про це Суспільному розповів директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Ідея виникла після звільнення Херсона нашими військами. Адже саме Богдан Бандера у період 1943-1944 років на території сучасних Миколаївської та Херсонської областей працював у підпіллі ОУН, формував мережу. І неподалік загинув — у селі Піски Баштанської громади Миколаївської області (це — одна з версій загибелі Богдана Бандери — ред.)", — пояснює Ярослав Коретчук. ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024