П`ятниця, 26.04.2024, 08:12:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 17 » Прикарпатські краєзнавці ініціюють перейменування однієї з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери
12:08:48
Прикарпатські краєзнавці ініціюють перейменування однієї з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери

Представники громадських організацій Івано-Франківщини звернулися до голови Херсонської міської військової адміністрації з ініціативою перейменувати одну з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери. Про це Суспільному розповів директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

"Ідея виникла після звільнення Херсона нашими військами. Адже саме Богдан Бандера у період 1943-1944 років на території сучасних Миколаївської та Херсонської областей працював у підпіллі ОУН, формував мережу. І неподалік загинув — у селі Піски Баштанської громади Миколаївської області (це — одна з версій загибелі Богдана Бандери — ред.)", — пояснює Ярослав Коретчук.

За його словами, Богдан Бандера протягом 1943 року активно працював саме у Херсонській області. І, на думку Коретчука, доцільним є назвати одну з вулиць Херсона його іменем. Тим паче у місті є багато вулиць з комуністичними назвами, які потребують перейменування відповідно до закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

15 березня ініціатори перейменування з Івано-Франківська зібрали підписи, а 16 березня звернення відправлять листом у Херсон.

"Можливо, міській раді зараз не до таких робіт, бо є багато викликів — Херсон під обстрілами. Багато проблем з інфраструктурою, комунікаціями. Але, я подіваюся, що рішення буде позитивним, і наша ініціатива буде поштовхом, щоб на мапі цього міста з'явилася вулиця Богдана Бандери", — говорить Ярослав Коретчук.

Якщо рішення Херсонської міськради щодо перейменування вулиці буде позитивним, франківські громадські організації планують допомогти їм у цьому процесі. Наприклад, скерувати у бібліотеки Херсона літературу про братів Бандер.

"Існує кілька версій загибелі Богдана Бандери. І найбільш поширена — що він похований у селі Піски Баштанської громади на Миколаївщині. І ми зараз пропрацьовуємо варіант, щоб організувати туди експедицію. Адже до повномасштабного вторгнення до нас зверталися з Миколаївської області, щоб ми, у разі виявлення останків Богдана Бандери, забрали їх на Прикарпаття", — каже Ярослав Коретчук.

Експедицію у Піски планують організувати ближче до літа. Зараз шукають гроші на цю поїздку. Науковці планують провести комплексне дослідження і підтвердити або спростовувати цю версію загибелі Богдана Бандери.

Суспільне


Переглядів: 59 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024