П`ятниця, 26.04.2024, 01:36:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 23

Якщо заглибитися в діалектику речей, то стає зрозуміло, що й спотворена росією історія України теж стала неформальним приводом для путіна 2014-го розв’язати війну проти нашої суверенної держави на Донбасі в оперті на тамтешні проросійські сили, а 24 лютого 2022-го – надати їй масштабного характеру. Агресор і не приховує планів повернути собі на сході й півдні України нібито «іконно русскіє» території. Хоча за масованого вторгнення з різних напрямків рашисти «не гребували» й північними областями разом із Києвом, на які скерували свою танкову армаду.

Власне, загарбники заявляли, що хочуть «освободіть от нацистов» усіх українців, а особливо – російськомовне населення. І, знаємо, декотрі ... Читати далі »

Переглядів: 57 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2023

Більшість іванофранківців уявляють собі старе місто таким, як воно зображене на поштівках початку ХХ ст. Величні будівлі, розкішні крамниці, затишні вулиці… Зовсім іншим був Станиславів у першій половині ХІХ ст., коли місто ще не набуло своєї європейської елегантності. Але навіть тоді воно могло похвалитися активною торгівлею й високими гостями, а мандрівники відзначали смачну кухню і запашну каву в станиславівських закладах.

 «Темно, як у Станиславові»

На початку ХІХ ст. Станиславів був маленьким і досить незатишним містом. Немощені вулиці після дощів перетворювалися на непролазн ... Читати далі »

Переглядів: 70 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2023

Коломийська Каса ощадності заснована 17 червня 1875 року рішенням Міністерства внутрішніх справ й відкрита для послуг коломиян 18 серпня 1875 р. Першим президентом правління каси був римо-католицький священник, декан Валерій Буш, начальником канцелярії – Саломон Весельберг, а загалом штат каси, як зазначено в шематизмі, складав 13 осіб, серед яких синдик, який відповідав за юридичні питання, 7 директорів і 2 урядники – касир і контролер. З роками число директорів каси зменшувалося, а урядників зростало, і вже в 1896 році було їх десятеро, з’явився й відділ застави з чотирма працівниками. В період Австро-Угорщини до правління каси, яке обиралося міською радою на три роки, належали представники різних професій, зокрема бачимо у списку прізвище відомого лікаря доктора Владислава Пяскевича, директора державної гімназії з польською мовою навчання Юзефа Скупн ... Читати далі »

Переглядів: 64 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2023

У міжвоєнному Станиславові дуже популярною була цукерня Миколая Крамарчика, яка відкрилася у 1920 році. Власник переніс цей заклад із Чорткова і розмістив його на вул. Третього Мая (тепер вул. Грушевського), згодом на вул. Сапєжинській (тепер вул. Незалежності).

Кондитерською справою пан Крамарчик займався ще з 1910 року і в Станиславові встиг увійти не лише в історію кондитерської справи, а й до кримінальної хроніки.

Так, у травні 1934 року помешкання кондитера було пограбоване – вкрали ювелірні прикраси на суму близько 2,5 тис. злотих і одяг на суму 500 злотих. Винуватицею крадіжки була служниця ... Читати далі »

Переглядів: 81 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2023










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024