Субота, 20.04.2024, 09:46:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 20 » Галицькі святині
00:19:07
Галицькі святині
Нещодавно галичани на державному рівні відзначили 1115-річчя славетного міста. Галич – столиця Галицько-Волонського князівства, місто високої культури та постійного розвитку.
Любов до Батьківщини, національна свідомість, прагнення до свободи та процвітання притаманні галичанам та їх нащадкам.
Багато славних подій відбулося на теренах славного Галича, які описані в історії, але ще багато залишилося невивчених сторінок для науковців та краєзнавців.
Про один випадок хочу коротко розповісти. У Галичі (Заріка) в 1989 році було відновлено каплицю-церкву Святого Димитрія, в якій і по даний час проводяться Богослужіння. На внутрішній стіні святині на кам’яній плиті читаємо напис (на фото), який залишив невідомий майстер. Туті згадується отець Корнелій, який народився 1788 року в Ланчині  Надвірнянського району. Помер 1864 року на 76 році життя. З 1818 року був на парафії в Галичі.
Парафіяни Галича (Заріка) почали цікавитися, а де похоронений отець Корнелій. Стараннями старшого брата церкви Святого Димитрія  Романа Кривоноса було зроблено письмовий запит до Національного заповідника «Давній Галич». Краєзнавець Іван Драбчук в архівах віднайшов схему цвинтаря Галич-Заріка, датовану 1951 роком, на якій вказано могилу отця Корнелія Левицького, яка знаходиться зліва при вході на прицерковний цвинтар. Роман Кривоніс із прихожанами віднайшли зруйновану гробницю отця, за відновлення якої взялися зарічанські майстри-добровольці Ярослав Чав’як та Олекса Мельничук. Повернути давній вигляд гробниці було нелегко, бо була дуже зруйнована. Після реставрації могилу отця Корнелія Левицького освячено на храмове свято Св. Влкмч Димитрія Солунського 8 листопада 2013 року.
Ще раз коротко заглибимось в історію галицьких святинь. Отець Корнелій був священиком і в церкві Різдва Христового (з 1818 року аж до смерті – протягом 46 років), де доклав багато зусиль до її перебудови і відновлення. Доречно сказати, що під керівництвом священика Корнелія Левицького 1825 року відбулася реставрація церкви Різдва Христового, яка була проведена за кошти його брата – митрополита і кардинала Львівського Михайла Левицького. Дана подія висвітлена в книзі Петрушевича (з 13 по 16 стор.), виданій у Львові 1898 року.
А ще у м. Галичі (Заріка) 9 травня 1850 року народився житель цієї околиці Іван Попель, якого 11 травня охрестив священик Корнелій Левицький (про це повідомляє метрична книга, аркуш 58). Іван Попель закінчив Львівську духовну семінарію і був священиком на парафії в Косівському деканаті. Вивчаючи історію Галича та краю, ми бачимо, що тут жили величні, хоробрі та знатні люди. Нащадки славних прощурів мають бути гідними їх.   
Ярослав МУСЯКЕВИЧ, м. Галич

Переглядів: 690 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024