Четвер, 28.03.2024, 14:24:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 29
У Нижньому Березові на Косівщині минулої неділі відкрито пам’ятник члену Центрального проводу ОУН, засновнику і керівнику Служби безпеки УПА, одному з дев’яти генералів УПА — Миколі Арсеничу (1910—1947). Сюди прибуло багато гостей з різних кутків України — ветерани ОУН—УПА, зокрема легендарний сотенний УПА «Кривоніс» — Мирослав Симчич, син головнокомандувача УПА Юрій Шухевич, народні депутати України Олександр Сич і Василь Гладій, голова обласної ради Василь Скрипничук, інші представники влади, партій, громадськості.
Очолювана Миколою Арсеничем СБ розкрила п’ять замахів на життя провідника ОУН Степана Бандери. За самим Арсеничем по всій Західній Україні постійно полювала спеціально створена група досвідчених енгебистів і навіть двічі рапортувала про його загибель. А він — діявѕ Очолювана ним СБ на високому професійному рівні ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

760 років тому в місті Дорогочині (тоді волинському, а нині польському) посланці Святого Престолу увінчали князя Данила Романовича короною та нарекли королем Руси. Коронація Данила була визнанням його ролі як щита від монгольської орди і мала стати першим кроком до європейської інтеґрації наших земель. Але не стала…
 
Багатовекторний Данило
Обставини, за яких галицько-волинському князеві вручили корону, вказують на, як тепер би сказали, багатовекторність його міжнародної політики. Хрещений за візантійським обрядом Данило Романович погоджувався прийняти вінець від римської католицької церкви й водночас попивав кумис у шатрі хана Батия. Він жорстоко придушував опір галицьк ... Читати далі »
Переглядів: 645 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

В Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» демонструється творчий доробок Богдана Губаля. Для огляду представлені гобелени, а також картини, виконані в техніці акварелі, пастелі. Як зазначив автор, це його сорокова персональна виставка. Кожен глядач дає змогу художникові побачити себе збоку, не захоплюватись самим собою, а збагнути, що ще можна зробити. До готової роботи – довгий шлях, пошук засобів вираження власної філософії, творчі сумніви: варто чи не варто втілювати задумане. Процес виготовлення гобелену – трудомісткий, але захоплюючий. Як каже майстер, працюючи над черговим виробом, не може ні їсти, ні спати, забуває про втому, аж доки не закінчить роботи. 
Богдан Іванович Губаль – різноплановий митець, добре знаний в Україні та за її межами майстер художнього текстилю, заслужений діяч мистецтв, ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Група працівників Національного заповідника «Давній Галич», з метою обміну досвідом, відвідала пам'ятку оборонної архітектури – давньоруський наскельний оборонний комплекс і митницю ІХ—ХІІІ сторіччя, залишки яких розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу с. Урич, яка входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань».
– Особливістю пам'ятки є зосереджена найбільша в усіх Карпатах кількість наскельних зображень-петрогліфів, – розповідає працівник Музею історії Тустані Марія Саламага, – зазвичай це солярні знаки — символи Сонця. Вони належать до ранньозалізної доби, мають вигляд дисків, спарених та концентричних кіл і їх налічується близько 270.
Цікавим було сходження ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Музей мистецтв Прикарпаття представив на огляд ікону «Христос Пантократор» та скульптуру Святого Іона, які вдалося врятувати за кошти меценатів.
«Ми представляємо дві роботи: скульптуру та ікону, які реставрував наш фахівець Зиновій Крок. Ця клопітка робота є швидше консервацією творів мистецтва, аніж їх реставрацією», - зазначив на урочистому представлені творів директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
Відновлення творів сакрального мистецтва тривало 11 місяців. Найважче, кажуть фахівці, було працювати над консервацією їх дерев’яної основи, яку майже повністю зруйнував час . Для цього застосовували складну технологію. На лику Христа ікони майстрам вдалося відновили його очі та вуста, які були видряпані вандалами.
Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Дуже привабливою і незбагненно красивою є природа нашого краю. Ми пишаємося казковими краєвидами, нашими височинами, улоговинами, річками, озерами. Біля села Кікільники є чудове озеро Сімлин, про яке ми знаємо дуже мало. Його дивовижна краса приваблює кожного подорожнього. Проймося більшою відповідальністю до охорони навколишнього середовища. Дбаймо про первісну красу нашого краю, створену Всевишнім. Про казкову водойму  – озеро Сімлин  – подаємо легенду.
Недалеко за межами кукільницьких полів стояв величний замок. На вигляд він просто вражав своєю красою. Але ця холодна краса вселяла в навколишніх селян великий жах. Не одне покоління панів жорстоко знущалося з місцевих жителів, роблячи грабіжницькі розбійні набіги. Кожен, хто про це знав, старався обходити його далеко стороною, не забувши п ... Читати далі »
Переглядів: 1199 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

30 листопада минає 125 років від дня народження польського письменника, філософа, перекладача, який відкрив світові Гуцульщину, Станіслава Вінценза.
У 2012 році побачив світ такий довгожданий перший том тетралогії роману Станіслава Вінценза «На високій полонині». Одна з найвизначніших книжок про Гуцульщину вийшла у перекладі відомого письменника Тараса Прохаська у видавництві «Лілея НВ» за підтримки Посольства Польщі в Україні й Польського інституту в Києві.
"Між іншим, Вінценз – єдиний, народжений на Гуцульщині, хто після науки в Коломиї, Стрию, Львові і Відні, після докторантури, після вирішальних воєн і столиць вернувся жити в Гуцулію, а це щось та й значить”, —  написав до "Правди старовіку” Тарас Прохасько.
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

При в’їзді у Кліщівну Рогатинського району, біля мурованого вказівника, встановили ковану вивіску з нагоди 550 років від першої згадки про село. Там красується головна сільська принада села, пам’ятка національного значення – дерев’яна церква Святого Миколая 1572 року. Та, на жаль, повністю побачити цей храм нині можна хіба на вивісці. Бо сама церква вже майже п’ять років стоїть розібрана під відкритим небом. 

Під ґонтою, бляхою й небом
Кліщівна – невеличке село, всього 183 двори. Білою піщаною змійкою його обвиває одна вулиця. Затишні хатинки розмістилися внизу, під піщаним кар’єром. Звідти часто виїжджають КамАЗи завантажені білим піском, того й дороги тут білі. На вулиці ні ду ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Костел Непорочного Зачаття Найсвятішої Діви Марії та святих Андрія та Станіслава вважався (і нині є) справжньою окрасою міста. Мало того, він ще й найстаріший храм міста, споруджений ще у 1703 році. Його зводили понад 30 років – спершу Франсуа Корассіні, а потім його наступник Кароль Беное. Цікаво, що, на відміну від традиційного орієнтування храмів уздовж осі схід-захід, латинський костел орієнтували на південь-північ.
Згодом костел набув статусу колегіального – мав цілу колегію священиків. Через те й називали храм просто – колегіатою. Спочатку вона виглядала дещо інакше. Це була струнка барокова споруда з елементами ренесансу. Але через помилки архітекторів і вологі ґрунти костел дуже швидко вкрився тріщинами. Аби він не завалився, у 1737 році його підперли масивними контрфорсами чи «биками». ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Продовжуємо розповідь про повстання поляків у Станиславові у травні 1919 року, яку почали в попередньому номері. За основу цієї історії ми взяли спогади керівника місцевої Польської Організації Військової (ПОВ) Антоні Деблессема.

Час діяти
Після того, як 21 листопада 1918 року поляки здобули Львів, бої точилися переважно навколо нього. Українська Галицька Армія щосили намагалася відбити місто, поляки боронилися. Сили були приблизно рівними.
Навесні із Франції прибула добре озброєна армія генерала Галлєра, що складалася з поляків (колишніх військовополонених) і налічувала близько 70 тис ... Читати далі »
Переглядів: 565 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Про злодіяння шефа станіславського гестапо Ганса Крігера написано багато. Нещодавно вичитав ще один нелюдський епізод з його біографії. 12 жовтня 1941 року нацисти провели масовий розстріл євреїв на цвинтарі, що за теперішнім озером. Тоді під кулеметним вогнем загинуло близько 10 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Було й багато поранених, які ввечері повиповзали із розстрільних ям і повернулися додому.
На ранок єврейська делегація звернулася до Крігера з проханням надати медичну допомогу постраждалим. Відповідь гаупт­штурмфюрера вразила прохачів:
«Німецькі солдати, убиваючи вас, витратили німецькі кулі. Німеччина не повинна мати збитків. А тому наказую: вартість патронів у сумі двох тисяч польських злотих внести у касу».
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013

Смертельний зашморг
Михайло Москалюк—«Спартан», син селян Юрія і Марії, народився 8 вересня 1921 р. в с. Іванівці Коломийського району. Був найстаршим із трьох дітей. Ще з дитинства відзначався розумом, емоційністю, наполегливістю, загостреними почуттями справедливості й чесності. Мав великий потяг до знань, успішно виступав на сцені читальні «Просвіти». Ще в юнацькі роки запалився українською ідеєю, здійсненню якої вирішив присвятити своє життя, взявши за гасло — «Бог і Україна».
У 1939 р. як член юнацької ОУН виїхав на Захід. Там став бойовиком Дружини Українських Націоналістів (ДУН), пройшов добрий старшинський вишкіл. У складі українського батальйону «Соловейко», очолюваного Романом Шухевичем, прийш ... Читати далі »
Переглядів: 733 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024