П`ятниця, 29.03.2024, 02:03:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 25 » Годи-Добровідка святкувала День села
13:49:09
Годи-Добровідка святкувала День села
24 липня 2011 року село Годи-Добровідка святкувало 560 річницю першої писемної згадки про село. В Ґоди-Добровідці вперше за останні 20 років відзначали свято села. 
Добровідка вперше згадується в історичних документах у 1451 році, хоча село значно давніше, його назву пов’язують з періодом білих хорватів (5-10 ст.). Більшість краєзнавців вважають, що назву селу дала річка Добровідка. Звідки б не виводили його назву: «добра вода» чи «добра вістка» – в її корені закладено слово «добро». Його відчувають всі, хто живе і гостює у ньому. 
Родинами-засновниками села можна вважати Мельничуків, Ткачуків, Люхничів та Рубичів. Та найбільшу славу селу приніс Василь Міліянчук (1905-1958) – видатний фізик-теоретик, професор, доктор наук, доцент, учений-атомник, іменем якого названа одна з вулиць м. Коломиї; Михайло Гаєвий – професор медицини; поет Богдан Кравчук. 
Після святкового богослужіння та освячення пам’ятного хреста на місці поховання хворих холерою (1914 р.) відбулося відкриття і освячення статуї Божої Матері. Урочисто відкрили статую Матері Божої обабіч дороги, якою ідуть прочани на Зарваницю. У відкритті взяли участь: заступник голови Коломийської районної державної адміністрації Любов Михайлишин, яка зазначила, що сьогоднішня подія є міцною цеглиною, закладеною на віки у розвиток духовності села, сільський голова Микола Соколюк, священники о. Володимир, о. Богдан. Любов Михайлишин з нагоди відкриття, від імені голови РДА Михайла Негрича вручила церковній громаді образ Божої Матері Зарваницької. Церковний хор виконав пісню «З’явилася Діва з небес», діти-ангелики випустили в небо білих голубів - символ чистоти, очищення, символічних посередників між Богом і людьми. 
Саме свято відбувалось на сільському стадіоні. Відкрили його віршем про село, який прочитала Богдана Волощук і піснею про село у виконанні вокального ансамблю дівчат. Традиційні хвилина скорботи, покладання до пам’ятника загиблим односельцям у Великій вітчизняній війні та могили січовим стрільцям. З вітальним словом виступили заступник начальника головного управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Тимків, заступник голови районної державної адміністрації Любов Михайлишин, Годи-Добровідський сільський голова Микола Соколюк, голова районної ради Богдан Болюк. Від імені голови райдержадміністрації Михайла Негрича Любов Михайлишин для читачів бібліотек вручила комплект україномовної літератури та вручила грамоти найактивнішим жителям села. Також на святі вручено три Золоті медалі за сумлінну і продуктивну працю працівникам Коломийського ветсанзаводу. Благословили свято настоятелі УГКЦ отець-декан Володимир. 
Сільський голова Микола Соколюк відзначив подяками й подарував цінні подарунки довгожительці Ганні Мельничук, наймолодшій Олечці з родини Семенюків та подружжю Люхничів, які прожили спільно 59 років. 
Завітала на свято й талановита уродженка села – заслужена артистка України Любов Курманська. 
В концертній програмі взяли участь – заслужена артистка України Алла Кобилянська, учасники студії «Зорепад» - Ольга Семенчук, Уляна Струк, Роксолана Кікерчук, а також Ірина Піотровська, Юліана Василовська, Василь Свищук, Микола Кавацюк, Жанна Романюк, народний ансамбль бального танцю «Квіти надії», аматори будинків культури сіл П’ядики, Турка, Велика Кам’янка, аматорів клубу с. Ґоди-Добровідка і учнів школи. Відбувся розіграш лотереї – головним призом якого була газонокосарка та спортивні розваги. Завершилось свято молодіжною вечіркою «Наші танці у вишиванці» з гуртом «Престиж», конкурсами.
* Коломийська РДА

Переглядів: 1325 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024