П`ятниця, 26.04.2024, 20:26:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 11 » Історія Галицького замку описана в новій праці краєзнавця Зеновія Федунківа
19:12:23
Історія Галицького замку описана в новій праці краєзнавця Зеновія Федунківа

«...Хто звів семибрамні Фіви? В книгах стоять імена королів. А хіба королі лупали скелі і тягали каміння? А без ліку руйнований Вавілон - хто відбудовував його щоразу?.. В яких халупах жили будівники золотосяйної Ліми? Куди пішли муляри того вечора, як закінчили спорудження Китайського муру? Великий Рим повен тріумфальних арок, хто спорудив їх?..» - цілий ряд питань задавав свого часу Бертольд Брехт. Хто ж збудував Галицький замок, спитав себе історик-краєзнавець Зеновій Федунків і взявся до скрупульозного дослідження твердині над Дністром, яке вилилося у науково-краєзнавче видання «Галицький замок», котре побачило світ у видавництві «Нова зоря» 2013 року.

Зеновій Федунків народився у селі Дем'янів Галицького району. Після закінчення історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника (1990) працював коректором, редактором, старшим науковим редактором та заступником завідувача науково-редакційного відділу при управлінні культури. Опублікував близько сотні статей на історико-краєзнавчу тематику у газетах і журналах та книгах „Рогатинська земля» (Т. 2. - Нью-Йорк, 1996), „Скрипторій історичної прози» (І. 5. -Львів, 1997), „Галич і Галицька земля. Збірки наукових праць» (Київ, Галич, 1998) та ін. Опрацював ряд тем у галузі генеалогії та геральдики, роботи з яких публікувалися в матеріалах геральдичних конференцій. Підготував до друку рукописи книг „Історія української знаті» та „Галицький релігійний центр». До цих видань відтепер долучився й «Галицький замок», презентація якого відбулася цими днями в Національному заповіднику «Давній Галич».

- Історія замку у Галичі неодноразово друкувалася в часописах. Але це були короткі історичні замітки. Дослідники не надто бралися до детального вивчення споруди. Мабуть тому залишилися невідомими достовірні джерела побудови та розбудови твердині, яка в результаті ворожих навал кілька разів перетворювалась в руїну, але знову і знову відроджувалась, - розповів під час презентації автор. - До цієї роботи я взявся після того, як до моїх рук потрапили старі документи з люстрації замку, спогади про облоги, біографії старост. Однак про особливості укріплень джерела мовчали. Тому я долучив до своєї роботи доцента кафедри архітектури та дизайну університету права імені Короля Данила Зеновія Соколовського та кандидата архітектури, доцента кафедри архітектурного проектування ІФТУНГ Ларису Поліщук.

В процесі досліджень виявилося, що Галицький замок є надзвичайно цікавим оборонним об'єктом, що поєднує в собі елементи старої вежо-стінової та нової бастіонної фортифікації, утворюючи тип вежо-стінової казематованої твердині, - підсумував Зеновій Федунків.

Про роботу над виданням, про таємниці, які й донині зберігає твердиня на Галицькій горі розповів присутнім, серед яких були науковці, історики і учні старших класів Галицької гімназії, Зеновій Соколовський. Про дослідження, які були здійснені в спільній праці з автором, про роботу над створенням гіпотетичних реконструкцій замку розповіла Лариса Поліщук. А як підтвердження до всього сказаного гості представили пізнавальний фільм про замок у Галичі.

За вагому підтримку та надання консультації автор книги висловив вдячність адміністрації Заповідника, дійсному члену Українського комітету міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ІСОМОS) Олександру Береговському, кандидату архітектури, науковому співробітнику відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України Юрію Лукомському, кандидату історичних наук, завідувачу відділу археології Національного заповідника «Давній Галич» Тарасу Ткачуку.

Сподіваємося, що проілюстроване рідкісними картосхемами, іконографічним матеріалом, авторськими гіпотетичними реконструкціями видання знайде свого читача не лише серед науковців, а й серед пересічних галичан.

 

Довідково. Галицький замок (Науково-краєзнавче видання). - Галич: Національний заповідник «Давній Галич»; Івано-Франківськ, 2013. – 184 с. Книга розповідає про історію, архітектурні й оборонні особливості фортифікаційного об’єкта «номер один» на Прикарпатті – Галицького замку. Детально аналізується значення фортифікаційних укріплень на кожному будівельному етапі та їх вплив на архітектуру замку в історичному аспекті. Видання проілюстроване рідкісними картосхемами, іконографічними зображеннями й авторськими гіпотетичними реконструкціями замку різних будівельних періодів.

Ярослав Поташник


Переглядів: 675 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024