П`ятниця, 26.04.2024, 09:13:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 25 » Історія під землею: прикарпатець створив фотокаталог старих церков і дзвонів Калущини
22:04:37
Історія під землею: прикарпатець створив фотокаталог старих церков і дзвонів Калущини

Автор видання та керівник ГО "Івано-Франківська регіональна фундація "Карпатські стежки" Василь Фіцак оцифрував старі церкви та дзвони Калущини.

Якщо знайдеться фінансування, то каталог, який він уклав, вийде у 2021-му році, пише Суспільне Карпати.

"Довідник буде складатися із двох великих розділів: перший – присвячений конкретно церквам, церквам-дзвіницям Калуського району. Ми всіх їх відвідали, сфотографували, зазначили назву храму і коли він побудований. Другий – присвячений дзвонам. У ньому вказуватимемо, наприклад, що це — сучасний дзвін із Нового Роздолу чи чотири сучасні дзвони, два старі – відлиті у ливарні Фельчинських. Унікальні дзвони будуть описані більш докладно", — розповідає Василь Фіцак.

Дослідник каже, що під час збору інформації, об`їздив 54 села Калуського району, дослідив усі церкви й дзвони у кожному пункті. Додає, що метою було вивчення та опис не тільки старих, але й сучасних дзвонів, а темою дзвоноливарства почав цікавитися тому, що в Калуші працювала відома дзвоноливарня братів Фельчинських.

"Брати привезли свою технологію, ймовірно, з Німеччини. Фірма була настільки потужною, що в міжвоєнний період займала гран-прі та великі нагороди в усій Європі. Їхні дзвони славилися як своєю гучністю, так і оздобленням. Фірма існує і сьогодні, однак у Польщі, адже один із братів після Першої світової війни виїхав туди, де і продовжив цю справу. Загалом, у Польщі фірма існує вже більше 210-ти років. Там є особливий рецепт відливання дзвонів, якісь свої таємниці", — говорить дослідник.

За його словами, більшість знайдених дзвонів були відлиті в ливарні братів Фельчинських, але більшість із них датуються міжвоєнним періодом, адже в період Першої світової відбувалася реквізиція дзвонів російською й австро-угорською арміями.

"По суті, багато старовинних дзвонів було втрачено. Є інформація, що в Галичині було реквізовано дзвонів загальною вагою близько 160-ти тонн. Відтак, у міжвоєнний період ливарня братів Фельчинських мала величезний обсяг замовлень, тому що церкви мусили поміняти втрачені дзвони. Коли розпочалася Друга світова війна, то люди вже були готові й знали, що може бути реквізиція, тому дзвони ховали. Частину закопаних знаходять, але дуже мізерну", - розповідає Василь Фіцак. — Коли ми досліджували цю тему, то в кожному селі нам розповідали легенду про те, що десь є закопані дзвони, але "той дідо, який закопав, чи знав місце – вмер". Тобто, багато дзвонів заховані та чекають свого часу. Бувають сліпі випадки, коли розорюють поле, проводять земляні роботи й таким чином їх знаходять."

Василь Фіцак каже, що багато речей можна підняти із землі під час розкопок. Це і фрагменти кераміки й металеві фрагменти, походження яких потрібно ще з`ясувати, – з якого вони періоду, де використовувалися: у побуті чи промисловості.

"Ми повинні розуміти, що історія нашого міста, як і історія будь-якого роду, народу — лежить під землею", — говорить дослідник.


Переглядів: 173 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024