Субота, 20.04.2024, 13:44:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 06

В ніч на 25 вересня 1922 року в будівлі українського «Сокола» (тепер вул. Грушевського, 18) відбувся потужний вибух – пише “Західний кур’єр“.

Невідомі злочинці підклали бомбу, начинену пікриновою кислотою, яка є речовиною з потужними вибуховими властивостями. Як повідомляла газета «Діло», будівля суттєво постраждала: «Наслідки експльозії є дуже значні, бо ціла північна стіна будинку сильно потріскалася, а отвір у стіні дуже великий. Вирвало також значну частину підлоги, а в цілім будинку та в сусідніх каменицях вилетіли майже всі шиби.

Негайно після е ... Читати далі »

Переглядів: 175 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

Продовжуємо знайомити читачів із серією листівок, яке випускало міністерство зв’язку СРСР. Цього разу – Івано-Франківськ вісімдесятих. Десятиліття було цікаве.

З одного боку – будівництво нових шкіл, садочків, адмінбудинків, з іншого – тотальний дефіцит, величезні черги, харчі по талонах. Звісно, на поштівках черг нема, пише Репортер.

Театр і фонтан

Задача «міністерської» серії була проста – показати країні гарний ... Читати далі »

Переглядів: 164 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

У приміщенні центрального відділення поштового зв’язку Івано-Франківської дирекції акціонерного товариства «Укрпошти» 4 грудня, провели спецпогашення штемпелями поштового блоку, який присвячений Івано-Франківській області із серії «Краса і велич України», а також поштової марки «Віадук, селища Ворохта».

Участь у заході взяв заступник голови обласної державної адміністрації Євген Фербей.

«Завдяки «Укрпошті», через філателію, ми маємо нагоду привернути увагу та популяризувати унікальні та неймовірно красиві місця, а також туристично-приваблив ... Читати далі »

Переглядів: 163 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

В Івано-Франківську відбулася Всеукраїнська наукова онлайн-конференція «Треті Грабовецькі історичні читання» з нагоди п’ятих роковин по українському науковцю, історику-краєзнавцю, громадському діячеві Володимиру Васильовичу Грабовецькому (1928–2015) за участі керівництва Національної спілки краєзнавців України.

Узагальнення джерелознавчих та історіографічних здобутків історико-краєзнавчої, музейної роботи академіка В. Грабовецького, творче осмислення нових методологічних підходів до вивчення історії України, історичного краєзнавства, музеєзнавства − основні завдання цього наукового форуму.

... Читати далі »

Переглядів: 204 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

Мало кому відомо, що в Станиславові за Другої Речі Посполитої працювала крамниця взуття, де продавали вироби лише українських виробників зі Львова, Станиславова та інших міст – пише “Західний кур’єр“.

Ця патріотична крамниця називалася «Комета» і знаходилася на вул. Сапєжинській, 10 (тепер вул. Незалежності). Вона відкрилася у 1932 році й лише за рік роботи змогла стати успішною та популярною серед мешканців Стани­славова, перш за все українців. Засновники мали ще одну таку ж крамницю у Львові і намагалися підтримати передусім дрібних галицьких ремісників, які виготовляли якісну продукцію, але потерпали через засилля фабричного взуття.

... Читати далі »

Переглядів: 162 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

У Національному музеї ім. Андрея Шептицького вперше у музейній практиці України сканують іконостас. Йдеться про створення 3D-моделі знаменитого Богородчанського іконостасу кінця XVII – початку XVIII ст. роботи Йова Кондзелевича.

Після успішного створення проекту «Pinsel_AR» наступним об'єктом для громадської організації MyFutureHeritage стала творчість сакральної спадщини іконописця Йова Кондзелевича. Зокрема йдеться і про Богородчанський іконостас, який зберігається у Національному музеї у Львові, а також пам'ятки із Музею волинської ікони у Луцьку, інформує  zaxid.net.

На ... Читати далі »

Переглядів: 150 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020

Раніше бували ну просто дуже холодні зими. І сніжні. Від морозів страждали не лише люди, а й тварини. Коли все замітало товс­тим шаром снігу, їм було важко добувати собі їжу. Старожили розповідають випадки, коли голодні вовки виходили з лісу та швендяли околицями Станиславова у пошуках поживи.

Втім, наймасовіша поява диких тварин у середмісті була пов’язана зовсім не з морозами, пише Репортер.

Через кілька років після сумнозвісної Мармулядової пожежі, тобто на початку 1870-х, у лісі біля Пацикова (нині Підлісся) відбувалося велике полювання. За класичною схемою, одні мисливці стояли н ... Читати далі »

Переглядів: 181 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024