Субота, 20.04.2024, 09:12:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Грудень » 27

Риштування з фасаду історичної кам’яниці на Курбаса, 8 зняли щойно в п’ятницю, 25 грудня. Результат реставрації, яку ініціював і профінансував власник частини будівлі підприємець Ростислав Кукурудз, вже отримує схвальні відгуки фахівців.

“Прекрасний приклад ініціативи мешканців (зрозуміло, що був добрий інвестор), але зроблено делікатно, якісно і тихо. Реставрація фасаду Курбаса, 8 Здається, на все – від попередніх робіт, проєкту і виконання – пішло не повний рік. Можна ж, якщо бути не байдужим. Це чи не перший у Франківську приклад приватної реставрації – якісної і адекватної!” – відгукнувся архітектор і реставратор Ігор Панчишин.

... Читати далі »

Переглядів: 143 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

Через наше місто проїздило багато цікавих і знаменитих особистостей. Згадувати їх усіх – справа довга, тому запровадимо певні обмеження.

Розповімо лише про тих, чий візит був зафіксований фотографами. Почнемо з часів бабусі Австрії, пише Репортер.

Інспектор артилерії

На початку ХХ століття Галичина була частиною Австро-Угорської монархії, якою правила династія Габсбургів. Ця родина була надзвичайно розгалуженою, втім, кожному чоловіку цісар знаходив тепле ... Читати далі »

Переглядів: 168 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

У грудні цього року пам’ятник бургомістру Ігнацію Камінському відсвяткував свій п’ятий день народження, точніше – день встановлення. Статуя встиг­ла обрости легендами, люди з нею фотографуються, тут зупиняються екскурсійні групи, вважається, що потерти перстень бургомістру – то на гроші.

Нині вже важко уявити перехрестя Бельведерської-Мазепи без Камінського, втім, там запросто міг стояти інший персонаж, пише Репортер.

Усе почалося в серпні 2015 року, коли родина підприємців Іванишиних відкрила кав’ярню «Профітроль». Тоді ж виник задум встановит ... Читати далі »

Переглядів: 198 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

Голова Тимчасового уряду Олександр Керенський, білогвардієць барон Врангель і червоний комдив Василь Чапаєв у Станиславові теж були. Але їх не чіпаємо, бо фото нема.

Більш-менш регулярно знимкувати прибулих знаменитостей почали з 1920 року, пише Репортер.

Отаман і його пес

Якщо під час Другої світової українців, що боролись з комуністами, називали бандерівцями, то в часи громадянської війни – петлюрівцями. І це не випадково, адже Головний о ... Читати далі »

Переглядів: 168 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

Різдвяні свята завжди сповнювали серця людей теплом та надією як у наші часи, так і в далекому минулому. Тож не дивно, що спогади мешканців старого Станиславова про це величне свято просякнуті особливим настроєм. Всі християни міста – українці, поляки та німці – чекали на Різдво з радісним хвилюванням, старанно до нього готувалися і потім довго згадували ці приємні хвилини, проведені з рідними і близькими – пише “Західний кур’єр“.

Українське Різдво
У 1997 році у Львові була перевидана книга «Владика Григорій Хомишин: патріот, місіонер, мученик». Її автор – Петро Мельничук (1901-1985), український греко-католицький священник, громадський діяч. Під час служіння в Заліщиках він виї ... Читати далі »

Переглядів: 239 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

У жовтні 1936 року в Станиславові сталася справжня «крадіжка століття» – пропали дві коштовні скрипки роботи самого Страдіварі – пише “Західний кур’єр“.

Ними володів пан Адам Йорданський, технічний директор фабрики шкір Маргошесів. Власник, помітивши пропажу, відразу ж звернувся до поліції. Після ретельних пошуків поліція затримала вуличного музиканта Володимира Мельницького, в якого знайшли дві скрипки. Пан Йорданський стверджував, що ці скрипки – його власність, тому музиканта було ув’язнено.

Через кілька тижнів відбувся судовий процес, під час яког ... Читати далі »

Переглядів: 165 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020

У лютому 1944 року польськомовна «Газета львівська» висловила задоволення, що зима в Галичині того року була лагідною і не дуже морозною – пише “Західний кур’єр“.
Посилаючись на історичні джерела, газета зауважила, що на галицьких теренах і раніше бували аномальні зими. Так, у сиву давнину, зокрема у 1186 році, в грудні з яєць вилуплювалися пташенята, а в січні яблуні стояли в цвіті. У 1229 році на Різдво столи прикрашали свіжими фіалками, а в березні того року вже продавали свіжі черешні. І в пізніших часах траплялися «спекотні» зими, зокрема в 1873, 1882, 1885 роках. Галичани тоді взагалі не носили зимового одягу, а пані закривали обличчя парасольками, рятуючись від яскравих сонячних променів. Однак були й роки, коли примхлива пані-зима лютувала морозами.

... Читати далі »

Переглядів: 176 | Долучив: Dnister | Дата: 27.12.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024