П`ятниця, 19.04.2024, 21:58:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 18 » Історія УГКЦ – на сторінках нового видання бібліотеки
16:01:05
Історія УГКЦ – на сторінках нового видання бібліотеки
17 грудня 2019 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка за участю Архієпископа та Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Кир Володимира Війтишина, священиків, науковців та громадськості відбулася презентація бібліографічного покажчика "УГКЦ. Історія. Відродження. Ісповідники віри", підготовленого працівниками відділу краєзнавчої літератури.
Бібліографічний покажчик, який видано з нагоди 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля представляє наукову (а це монографії, дослідження, матеріали конференцій, збірники, статті) та науково-популярну літературу даної тематики з фондів бібліотеки.
Модераторами свята виступили шеф-редактор Всеукраїнського християнського часопису «Споконвіку було Слово», член НСЖУ, автор передмови до презентованого видання і статей у ньому о. Роман Терлецький та одна з укладачів покажчика, завідувачка відділу краєзнавчої літератури ІФОУНБ ім. І. Франка Оксана Шаран.
Вони ознайомили присутніх зі змістом, структурою, наповненням презентованого видання, розповіли про історію його створення та наголосили на цінності бібліографічного покажчика для дослідників історії Церкви, духовенства, краєзнавців, релігієзнавців та всіх зацікавлених історією УГКЦ.
Втішно, що на заході виступив ісповідник віри, один з героїв видання - Архієпископ та Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин. Владика поділився з присутніми спогадами про важкі часи, які переживала церква більше ніж 30 років тому, розповів про священиків катакомбної УГКЦ, що зазнавали переслідувань та утисків з боку радянської влади або ж стали її жертвами за відмову переходити на православ'я.
Ще один ісповідник віри, про якого є інформація у виданні - декан Івано-Франківського Східного протопресвітеріату, душпастир парафії св. Великомучениці Параскевії в Опришівцях, отець-митрат Іван Репела відкрив для присутніх імена маловідомих мучеників, які за своє життя пережили ув'язнення й заслання, згадав багатьох простих містян і мешканців сіл Прикарпаття, які залишилися вірними своїй Церкві.
Під час заходу висловлювали свої думки стосовно презентованого покажчика:
- автор великої кількості статей у пресі про ісповідників віри, парох Церкви Пресвятого Серця Христа-Чоловіколюбця і Блаженних Священномучеників Івано-Франківських Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка, добрий друг бібліотеки о. Ігор Пелехатий;
- кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії Церкви Івано-Франківського Богословського університету ім. св. І. Золотоустого, автор багатьох праць з історії Церкви, зокрема про Станиславівську єпархію, Руслан Делятинський;
- історик-краєзнавець, старший науковий працівник музею етнографії та екології Карпатського краю, авторка досліджень про священиків катакомбної УГКЦ на Яремчанщині Світлана Флис;
- кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Олег Єгрешій;
- науковець, що досліджував діяльність Василіянського чину в Галичині, кандидат історичних наук, доцент Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Дрогобицький;
- доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв;
- директор бібліотеки Іванна Стрихар.
Окрасою презентації стали виступи сімейного дуету Романа та Ірини Поповичів, а також учениці 5 класу Івано-Франківського ліцею ім. В. Чорновола Христинки Джоголик з чудовими піснями на прославу Бога.
Вдалим доповненням свята стала організована бібліотекарями виставка-спогад «Церква, духовність, нація», яка була особливо цікавою для студентів Івано-Франківської Академії Івана Золотоустого.
На завершення заходу заступник директора бібліотеки Галина Горбань зауважила, що вперше у книгозбірні відбулася презентація саме бібліографічного видання - результату копіткої праці бібліотекарів та зазначила, що такий захід посприяв відкриттю для присутніх нових сторінок в трагічній історії греко-католицької церкви.

Переглядів: 260 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024