П`ятниця, 26.04.2024, 20:10:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Грудень » 29 » Історію розкажуть Потоцькі. Усе про майбутній віртуальний музей у Франківську
13:16:07
Історію розкажуть Потоцькі. Усе про майбутній віртуальний музей у Франківську

У франківському палаці Потоцьких часто проводять креативні події. Втім, питання коштів на реставрацію далі стоїть гостро.

Недавно палац виграв ще один грант – тепер там планують створити музей, але віртуальний, пише “Репортер“.

 

Спільні війни

«Музей зброї» створять за проєктом, який отримав грант Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Румунія-Україна 2014-2020». Партнерів є чотири: двоє з румунського міста Ботошані, двоє з Франківська – управління економічного та інтеграційного розвитку та Центр муніципального та регіонального розвитку Ресурсний центр.

«Якщо подаєшся на гранти, добре, коли є співпраця влади й громадськості. У цьому проєкті ми співпрацюємо з Ресурсним центром, – пояснює начальник міського управління інвестиційної політики Ігор Попадюк. – З усієї суми близько 170 тис євро піде на ремонт приміщення та закупівлю обладнання, а решта – на заходи і промоцію».

Загалом на майбутній музей європейці дають 356 тис євро. Додатково з міського бюджету виділять 32,7 тис євро, за це проголосували на останній сесії міської ради. Тривалість проєкту – 14 місяців, за цей час музейний простір мають відкрити.

Музей буде у корпусі Ж, там де раніше була виставка «МІФ – Музей історії Франківська».

«Крім обладнання й наповнення музею, певна сума йде на ремонтні роботи, на інженерне забезпечення, – говорить директор комунального підприємства «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар. – Тому це нам на руку – під такий пілотний проєкт мати кошти і для підведення мереж хоча б для цього корпусу. Наприклад, підвести електрику від щитка на території, зробити електроопалення й вентиляцію. Це кошти зовні, гріх їх втратити».

 

Назва проєкту – «Назад до спільних коренів».

«У нас багато спільної історії з румунами, поляками, угорцями, – каже Володимир Гайдар. – Це, напевно, й зіграло свою роль: музей зброї, війни – це те, що нас і роз’єднувало, і поєднувало. Спільні проблеми та історичні виклики й лягли у програму».

 

Подякують засновникам

Музей, який наперед охрестили «Музеєм зброї», вміщатиме різну інформацію про Івано-Франківськ, не лише мечі й обладунки. Втім, справжніх експонатів тут не буде.

«Ми хочемо зробити музейний центр з максимальним доступом до цифрової інформації. Класичного музею не буде, бо тоді потрібне фондосховище, особливі умови зберігання експонатів, правильний температурно-вологісний режим, освітлення… – розповідає Гайдар. – У приміщеннях розташуємо різні ґаджети, на яких можна буде самому листати й переглядати інформацію. Ще будуть проєкційні екрани, голографічні зображення. Інформація запланована у різних напрямках, один із них – зброя».

Крім того, мають зробити дерево роду Потоцьких, з відгалуженням на різних членів родини і маєтків, які їм належали. А ще – концепція «ідеальних міст Європи», до яких відносять і Станиславів.

«Ми плануємо надати інформацію про міста, які будувалися за тією самою концепцією. З ними зараз налагоджуємо стосунки, – каже Володимир Гайдар. – За допомогою доповненої реальності покажемо, як вони зараз виглядають, або навпаки – спроєктуємо на сучасне зображення те, як вони виглядали раніше. Є міста, збережені на 90 %, а є такі як Франківськ, що втратили оборонні споруди. Вони потребують більше віртуальних моделей чи відеоряду: як змінювалося місто до сьогодення».

У музеї мають бути сенсорні екрани, планшети, 3D-окуляри, можливо, макети зброї. Також новий музей у палаці Потоцьких може стати початковим у знайомстві туриста з історією Франківська.

«У нашому центрі буде підрозділ з інформацією з усіх франківських музеїв. Можна буде побачити, які експозиції зараз діють у, скажімо, Краєзнавчому музеї, Музеї мистецтв Прикарпаття, чи музеї Довбуша, – говорить Гайдар. – Крім того, зараз усі музейні фонди мають бути оцифровані. Тож укладатимемо договори про спільні програми і представлення оцифрованих фондів. Тобто, у нас можна буде не лише побачити анонси проте, що відбувається у музеях, а й переглянути експонати, які не виставляють та які рідко можна побачити наживо».

За словами Володимира Гайдара, особливу увагу приділятимуть засновникам міста і першим власникам самого палацу.

«Дехто каже: «Навіщо вшановувати поляків, які нас гнобили?». Але треба знати нашу історію і людей, які з нею пов’язані. Ми маємо в будь-якому разі подякувати Андрію Потоцькому за те, що він заклав наше місто», – пояснює директор комплексу.

 

Як працюють гроші

Зараз у палац Потоцьких намагаються активно залучати грантові програми. На наступний рік підготували вже близько 10 проєктів.

«Деякі гранти подаємо на реставраційні проєкти, а деякі – на подієві, – розповідає Володимир Гайдар. – Наприклад, є один проєкт спільно з організацією «Парі ІФ», теж пов’язаний з «ідеальними містами». А от зараз маємо їхати в польське місто Ланцут, де теж є палац тієї самої гілки Потоцьких, що й наш. Це місто – наш партнер з подій просто неба. Ми хочемо підтягнути в цей грант вуличні інсталяції та вуличні меблі, які потім у нас залишаться, як і співпраця з новим партнером».

Також недавно «Простір інноваційних креацій «Палац» і Львівська національна галерея мистецтв імені Возницького, до якої входить і львівський палац Потоцьких, підписали меморандум про співпрацю. Вже зняли спільний промо-ролик.

За словами директора комплексу, гранти – це ще й можливість отримати гроші на реставрацію, яких у міста нема.

«Минулого року ми робили розрахунки, скільки грошей ще треба на реставрацію, і говорили умовно про 115 млн грн. Але вже бачимо, що це не відповідає дійсності – лише на корпус А треба приблизно 30 млн, – каже Володимир Гайдар. – Реставрація – це такий процес, коли кожен попередній етап, завершуючись, уточнює плани наступного. Коли робимо якесь укріплення, виявляється, що стан фундаментів значно гірший, ніж у розрахунках, наприклад, як у аварійному будинку корпусу Б».

А от гроші на протиаварійні роботи треба чекати все ж з міського бюджету, бо європейські партнери в цьому не зацікавлені.

«Грантодавцю цікаво дати гроші й побачити, що все запрацювало та має сталий ефект, – говорить Гайдар. – Тому навіть потужні донори, в першу чергу, хочуть бачити, скільки часу кошти, які вони вклали, будуть працювати. Наприклад, «Музей зброї» – це постійний проєкт. Спочатку ми не планували робити акцент на цій темі, але виграли грант і побачили, що рухаємося у правильному напрямку. Коли буде реалізована якась частина, легше буде розширювати тематику. То чому б не почати зі зброї?».

Ольга Романська


Переглядів: 231 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024