Четвер, 25.04.2024, 17:55:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 30 » Івано-Франківщина за кількістю пам’ятників Шевченку встановила Національний рекорд України
21:18:51
Івано-Франківщина за кількістю пам’ятників Шевченку встановила Національний рекорд України

В Івано-Франківській області встановлено 211 пам’ятників Тарасові Шевченку, що є найбільше серед усіх регіонів України.
Офіційне оголошення Національного рекорду України “Найбільша кількість пам’ятників Тарасу Шевченку” відбулося сьогодні в музеї шани Т.Шевченка у приміщенні Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т.Шевченка на вулиці Грушевського в Івано-Франківську, інформує УНН.
“Увесь рік ми реєстрували різні рекорди. Це були надзвичайно зворушливі рекорди в різних категоріях. Але я би сказала, що основним і фундаментальним є івано-франківський через те, що така величезна кількість пам’ятників зареєстрована і взята на облік в Івано-Франківській області, де, до речі, Шевченко жодного разу не був. Але людська шана до Кобзаря настільки щира, настільки велика, що ми сьогодні реєструємо 211 пам’ятників в межах однієї області”, — зазначила керівник проекту “Національний реєстр рекордів України” Лана Вєтрова.

“Я пов’язав би пам’ятники Шевченку із тими подіями на сході, які ми сьогодні переживаємо. В одному Снятинському районі Івано-Франківської області є більше пам’ятників Шевченку, аніж в Донецькій, Луганській областях і АР Крим разом узятих. І пам’ятник Шевченку — це є той оберіг, який єднає і гуртує націю”, — вважає голова Івано-Франківської облорганізації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило.
За його словами, на Прикарпатті найстаріші пам’ятники Т.Шевченкові були встановлені в 1911 р. у с.Вовчинець (Івано-Франківська міськрада) та у 1912 р. у с.Надіїв Долинського району. Загалом, уточнив Михайло Косило, до 1939 року на Прикарпатті було 18 пам’ятників Кобзареві.
Він також розповів, що місцеві історики та краєзнавці “будуть вести дослідницьку роботу і доказувати світу, що і перший пам’ятний знак Шевченку був теж встановлений на Прикарпатті: у 1862 році на межі села Тюдова (Косівський район — Ред.)”. За даними Михайла Косила, загалом у світі і в Україні нині є понад 1300 пам’ятників Т.Шевченкові, із них 128 — за кордоном.


Переглядів: 663 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024