П`ятниця, 26.04.2024, 09:38:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Березень » 13 » Як у Бережниці 9 парубків почубилася у церкві із польською шляхтою
16:03:38
Як у Бережниці 9 парубків почубилася у церкві із польською шляхтою

Галицький часопис «Діло» у своєму номері за 1931 рік повідомляв про поважну бійку, як сталася у церкві села Бережниця Шляхотська (нині — село Бережниця Калуського району).

Слідчий суддя проводив слідство серед 9 парубків, які почубилася у церкві із польською шляхтою, інформують "Вікна" з посиланням на Калуський міськрайонний суд.

За давнім звичаєм ходачкова шляхта займала половину церкви, а інша частина призначалася для селян. Із плином часу польської шляхти стало у селі менше, натомість посполиті селяни змушені були тулитися по кутках.

У неділю, 22 лютого 1931 проку, під час вечірньої літургії сталася перепалка між вірянами, декілька українців зайшли до церкви та стали між шляхтичами. Останні не втерпіли образи та накинулися із кулаками на хлопців. На крик вийшов отець Андрій Бандера і голосно звернув увагу, що це дім Божий, кричати в церкві не можна, і ніхто не може мати у храмі визначеного місця.

Хтось крикнув «українці, вийти з церкви», після чого у храмі залишилась одна шляхта. Дописувач статті стверджує, що ситуація, яка склалася, нагадує авантюру, позаяк ще перед вечірньою у селі з’явився поліцай. Потім пішло донесення до староства, а звідтіля — донесення у газети про напад на шляхту.

До села двічі приїздив староста, проводили ревізії у читальні та в отця Бандери в парохіяльному уряді, шукали амуніцію, проте нічого не знайшли. Натомість 9 парубків було заарештовано та притримано 2 дні. Однак слідчий суддя не знайшов провини українців та відпустив на волю, писав галицький часопис "Діло".

На закінчення новини дописувач констатує, що провини українців немає, бо не вони вчинили бійку, а фактично шляхта побила їх.


Переглядів: 80 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024