Четвер, 25.04.2024, 19:36:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Грудень » 29 » Хроніка краєзнавчих подій - 2014
18:58:05
Хроніка краєзнавчих подій - 2014

Нагородження премією ім. П.Тронька
15 липня відбулося покладання квітів до могили доктора історичних наук, академіка НАН України, Героя України П. Т. Тронька на Байковому цвинтарі. Також цього дня у залі засідань НСКУ урочисто в 3 номінаціях.
За внесок у музейну та пам’яткоохорону справу,  діяльність у сфері збирання, збереження та охорони історико-культурної спадщини України було нагороджено за поданням Івано-Франківської обласної організації НСКУ Арсенича Петра Івановича.
Арсенич Петро Іванович – один із засновників обласного Товариства охорони пам'яток історії та культури, Товариства української мови імені Т.Шевченка "Просвіта", "Меморіалу",  НРУ. В 1990-2006 рр. завідував науково-редакційним відділом «Звід пам'яток історії та культури України. Івано-Франківська область". З 2006-2009 р.  – голова Івано-Франківського ОО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Плідно  працює на  просвітянській ниві, як науковець досліджує маловідомі сторінки історії та культури Прикарпаття.
Співорганізатор та учасник міжнародної наукової конференції "Українці в Канаді", Першого світового конгресу гуцулів і Міжнародної наукової конференції в рамках роботи конгресу.
Член Наукового товариства імені Т. Шевченка у Львові, Республіканської асоціації українознавців, Почесний член Національної спілки краєзнавців України. Обирався депутатом міської та обласної рад першого демократичного скликання. 
Видав 25 книг, організував понад 100 виставок, постійно виступає з доповідями, лекціями перед громадськістю міста і краю,на  радіо і телебаченні. 
За його дослідженнями і участю встановлено в області ряд пам'ятних знаків, меморіальних дощок, проведено археологічні розвідки. Він є співавтором книги "Некрополь Прикарпаття", багатьох статей про історичні пам'ятки області. З його ініціативи перевидана книга В.Шухевича "Гуцульщина", до якої він написав обширне дослідження "Народознавство Володимира Шухевича".
За плідну працю він нагороджений багатьма грамотами, медалями, почесними нагородами, орденом «За заслуги» ІІІ і ІІ ст.


 

Нагородження премією ім. М.Сікорського
Національна спілка краєзнавців України заснувала на пошанування видатних заслуг подвижника української історико-культурної справи Героя України Михайла Сікорського премію, вручення якої відбулося на  ІІІ Всеукраїнському історико-культурологічному  форумі «Сікорські читання».  Цьогоріч  форум відбувся в його день народження 13 жовтня у м. Переяслав-Хмельницькому та був присвячений пам’яті видатного музейного діяча, покликаний розвивати наукові, культурні та творчі зв’язки між істориками, краєзнавцями, культурологами, музеєзнавцями, діячами мистецтва, зібрав яскраву плеяду учасників – від студентської молоді до відомих політиків. На форум завітали поважні гості з різних областей України та місцева інтелігенція. У складі делегації Національної спілки краєзнавців України його відвідали Олександр Реєнт, Руслана Маньковська, Григорій Савченко, Євген Букет, Володимир Дмитрук, Валентина Гончарова, Олександр Завальнюк, Ярослава Ткачук. Гостями зібрання було чимало колишніх та діючих працівників Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» – друзів та колег М.І. Сікорського.
Основною подією урочистої частини, що зібрала учасників форуму та широку громадськість у актовій залі переяславського університету стало друге за ліком вручення Премії імені Героя України Михайла Сікорського Національної спілки краєзнавців України. За вагомий внесок у дослідження і збереження культурної спадщини України та розвиток музейної справи її було вручено цьогорічним лауреатам які були визначені рішенням Президії НСКУ 1 жовтня 2014 року. 
Лауреатом стала Ткачук Ярослава Юріївна – директор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Івано-Франківської області.

Нагородження обласною премією ім. В.Полєка у галузі краєзнавства
Уже вп'яте на Прикарпатті визначають лауреатів обласної премії імені Володимира Полєка, відомого краєзнавця, бібліографа, педагога, літературознавця, колишнього професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У 2014 році минає 90 років від дня його народження .
За сорок років своєї наукової та громадської діяльності він зробив значний внесок у розвиток краєзнавчої науки на Прикарпатті. Його по праву вважають основоположником бібліографічних досліджень. Так, укладений ним «Біографічний словник Прикарпаття» налічує 1200 біографічних довідок уродженців нашого краю та відомих людей, чиї імена і творчість були пов'язані з Прикарпаттям. Свою домашню бібліотеку та архів відомий краєзнавець заповів університету, де пропрацював усе життя.
 
Цьогоріч лауреатами премії Володимира Полєка стали: викладачі Прикарпатського національного університету - завідувач кафедри органічної та аналітичної хімії Інституту природничих наук - Іван Миронюк та доцент кафедри історії України, заступник директора Інституту історії, політології і міжнародних відносин - Михайло Сигидин, а також директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун.

Нагородження премією ім. Яворницького Національної спілки краєзнавців України
2 грудня 2014 року в стінах наукової бібліотеки Івано-Франкіського національного медичного університету відбулись Урочистості з нагоди вручення Премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України.
 Лауреатом якої став доктор філологічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри українознавства й філософії Івано-Франківського національного медичного університету Володимир Качкан.
Щирі слова вдячності за невпинну працю Володимиру Атаназійовичу висловлювали голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт, голова Івано-Франківської обласної організації національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, ректор Івано-Франківського національного медичного університету Микола Рожко, заступник міського голови Михайло Верес, начальник управління культури, національностей та релігії Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак спільно з студентами Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського, голова Івано-Франкіської обласної організації Національної спілки письменників України Євгеній Баран. Також лауреата прийшли привітати професорсько-викладацький склад вишів Прикарпаття, представники влади та громадськості, рідні, друзі, колеги.


Переглядів: 850 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024