П`ятниця, 29.03.2024, 11:25:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 26 » Кінець світу і не тільки, або про що писали галицькі газети сто років тому
21:34:22
Кінець світу і не тільки, або про що писали галицькі газети сто років тому
Іще одна версія кінця світу. Календар Майя, який начебто обривається в 2012 році, зробив тему кінця світу чи не найпопулярнішою у засобах масової інформації протягом останніх двох років. Чим тільки не лякають читача: глобальним похолоданням, або ж надмірною сонячною активністю, чи кометами, вулканами, землетрусами, цунамі, повенями, які нібито мають знищити усе живе на землі. А якщо природні катаклізми чомусь не відбудуться, то напоготові нова «страшилка»  – або інопланетяни нападуть, або доморощені масони геть розбушуються!
А ось сто років тому швидкого кінця світу не очікували, принаймні, з вини комет. Газета «Діло» від 1 січня 1933 р.  у статті «Кінець нашої Землі» повідомляла, що американський астроном Мак Міллян, зваживши на кількість комет у Всесвіті та розміри міжпланетного простору, згідно з теорією ймовірності розрахував, що можливість падіння великої комети на Землю мінімальна. Але не був би він астрономом, якби не запропонував свою теорію кінця світу. Згідно з думкою вченого, усі великі планети Сонячної системи невпинно ростуть, притягуючи до себе космічний пил та метеорити. А тому через певний час всі важчі планети почнуть притягувати до себе і поглинати планети менші за розміром. Найбільшою небезпекою стане Юпітер, а однією з його перших жертв буде Земля. Як результат, колись наша Сонячна система буде складатися тільки із двох небесних тіл: Сонця та Юпітера.
Одне тішить: це точно не станеться в 2012 році!
 
Спадок російської армії. Кінцем світу зовсім не переймався якийсь дідич, про якого писала газета «Діло» від 28 лютого 1933 року. Прізвища та адреси героя у повідомленні не називалося задля його безпеки. Отже, на чужому полі знайшов газда велику артилерійську скриню, доверху наповнену золотими російськими рублями. Сума знахідки була неймовірною – 1300000 рублів. Можливо, гроші були закопані під час Першої світової війни при швидкому відступі російської армії. Законослухняний галичанин через посередництво адвоката звернувся до Міністерства скарбу дізнатися про розмір його частки від знахідки. Але у міністерстві заявили, що все майно належить державі. Після цього дідич скарб переховав, і стало відомо, що польська прокуратура запропонувала йому залагодити справу мирним шляхом. Чим завершилися ці переговори – газета не повідомляє.
Що ж, читачу, мабуть, варто допомогти восени перекопати городи не тільки своїй родині, але й сусідам!
 
Запроси свиню за стіл…Саме це прислів’я спадає на думку, коли читаєш допис у газеті «Діло» від 17 січня 1925 року. Наївний українець, якийсь
п. Віт-цький, який проживав на Гірці у Станиславові, запросив на Різдво серед інших гостей також і поліцая Сендерика. Подальші події газета описує так: «Пан Сендерик поївши добре, забавлявся весело у гостині, аж тут на лихо наднесло мандоліністів-колядників на Рідну школу. Відіграли колядники «Нова радість стала» та й попросили господаря [пожертви] за коляду. Одначе поліцай Сендерик вказав, що колядники не мають дозволу відділку й тому залишив гостину і повів колядників на комісаріат, де відібравши листи й гроші, відпустив їх…».
 
Нічого нового під місяцем. Газета «Галичанин» у грудні 1897 року повідомила, що заслужена кара спіткала мешканців Станіславова Рувина Яновера, його дружину, Єхеля Шнейдра, Хаїма та Розу Андерманів та Естеру Собель за те, що створена ними нелегальна торгівельна фірма протягом 1895-1896 років вивозила гарних дівчат у Стамбул з відомою метою. Рувер Яновер ще й виявився рецидивістом, так як у 1893 році вже був засуджений за таку ж «туристичну» діяльність. Дівчата вивозилися за фальшивими паспортами.
Одне не зрозуміло: чому покарання були незначними – до року тюрми?
Наталія ХРАБАТИН

Переглядів: 675 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024